Prenamjenom bivše zgrade Strukovne škole, u što će biti uloženo 12 milijuna kuna, Sisak će do kraja godine dobiti prvi učenički dom, izvijestili su u ponedjeljak iz Sisačko- moslavačke županije.

Na taj će način, istaknuli su, najstarija školska zgrada u Sisku dobiti novu namjenu i novi izgled.

Budući da je zgrada za katastrofalnog potresa pretrpjela velika oštećenja, bila je nužna i konstruktivna obnova objekta. Zahtjevni radovi su u punom jeku, uklanja se oštećeno stubište i gradi novo, rekonstruira se podna ploča podruma, obavljaju se statička stabilizacija i elektrotehnički radovi.

Prvi učenički dom imat će 25 soba i u svakoj će biti sanitarni čvor. Tu su i blagovaonica i kuhinja, sobe za odgajatelje, a sve će se prostirati na tri etaže.

Radove je u ponedjeljak obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te rekao da je vrlo važno ulagati u obrazovanje na području županije i grada Siska, osobito kada se uzme u obzir da oko 150 učenika, nakon završetka osnovne škole, srednju školu upisuje izvan županije.

“Sada će im srednjoškolsko obrazovanje biti dostupno upravo ovdje”, istaknuo je Celjak.

Rekao je i da je gradnja vrlo komplicirana, ali da izvođači daju maksimum te je izrazio uvjerenje da će, ako ne bude nepredviđenih radova, do kraja godine u Sisku imati učenički dom s kapacitetom do 60 učenika.

Županija, podsjetio je, ima otvorenih desetak gradilišta, a uskoro će ih biti otvoreno još. Odmora nema, ovo ljeto je radno jer je Sisačko-moslavačka županija aktivirala gradilišta na objektima u svom vlasništvu i ustanovama čiji je osnivač na području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, dodao je.