Saborski zastupnici sutra odlučuju o novim izmjenama ‘zakona o petardama’

2. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Saborski zastupnici sutra odlučuju o novim izmjenama ‘zakona o petardama’


Povodom najave za utorak prvog čitanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, udruga Prijatelji životinja uputila je dopise saborskim zastupnicima i članovima Vlade.

Zamolila ih je da podrže pozitivnu izmjenu za koju se Udruga zalagala godinama i koja je dobila golemu podršku javnosti, stručnjaka i institucija, a to je zabrana prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe za osobne potrebe petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine.

Prijatelji životinja apelirali su na saborske zastupnike i članove Vlade da ove izmjene i dopune Zakona iskoriste za osiguravanje veće zaštite ljudi, životinja i imovine te da u konačnom Prijedlogu zakona zatraže da se prodaja ostale pirotehnike iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njihova uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja.

„Osiguranje provedbe Zakona i slogana ‘Mir i dobro’ može se postići jedino pomicanjem početka dopuštene prodaje pirotehnike iz kategorija F2 i F3 bliže datumu proslave Nove godine, kao i vremenskim ograničenjem uporabe bučnih pirotehničkih sredstava”, naveli su Prijatelji životinja ističući da praksa pokazuje da uporaba pirotehnike počinje s prvim danom prodaje, a da se od 27. do 30. prosinca ionako ništa ne slavi.

„Zvuk petardi plaši ljude i životinje, njihovo korištenje često dovodi do teških ozljeda ljudi i životinja, a petarde ostavljaju za sobom smeće na ulicama i zagađuju zrak. Petarde i zbog buke koju stvaraju i zbog rukovanja prestravljuju kućne, domaće i divlje životinje, ali i bebe i malu djecu, starije osobe, srčane i druge bolesnike, epileptičare i ljude koji boluju od PTSP-a”, upozoravaju iz Udruge.

Facebook Comments