Nadležni saborski odbori saslušavaju u četvrtak sva tri kandidata za nove članove Vlade, Anju Šimpragu, Davora Filipovića i Marina Piletića.

Na početku svake sjednice odbora kandidate za nove ministre predstavio je premijer Andrej Plenković.

Za Anju Šimpragu, kandidatkinju za potpredsjednicu za društvene djelatnosti i ljudska prava, Plenković je rekao kako je riječ o budućoj najmlađoj članici Vlade, koja ima veliku podršku svih manjinskih zastupnika.

„Siguran sam da će ona posao obavljati dobro”, poručio je Plenković na početku  sjednice Odbora za Ustav.

Plenković je hvalio i kandidata za ministar gospodarstva Davora Filipovića na zajedničkoj sjednici odbora za gospodarstvo i za zaštitu okoliša.

„S obzirom na njegove kompetencije Filipović će vrlo brzo pohvatati konce u resoru”, kazao je Plenković. Vjeruje, dodao je, da će svojom energijom i iskustvom uskoro preuzeti sve aspekte resora i biti dobar timski akter.

Za Marina Piletića Plenković je na sjednici triju odbora, za obitelj, mlade i sport, za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te za zdravstvo i socijalnu skrb,  kazao da je riječ o mladom čovjeku koji je obnašao niz dužnosti, ima veliko političko iskustvo, angažiran je i spremno je prihvatio ponudu da postane ministar.

„Riječ je o kompleksnom i važnom resoru, očekujem da bude na visini zadatak i izazova”, kazao je Plenković.

Nakon uvodnih djela slijede pitanja zastupnika.

Troje navedenih u Vladi bi trebali zamijeniti Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića. Sabor bi ih trebao potvrditi na glasanju u petak.