Hrvatski sabor u petak će raspraviti konačni prijedlog izmjena i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju koji bi se kvalitetnije i sveobuhvatnije unaprijedilo i ubrzalo provođenje poslova razminiranja i kontrola kvalitetete.

Izmjenama i dopunama zakona želi se osigurati učinkovitije, kvalitetnije, sigurnije i ekonomičnije uklanjanje opasnosti od mina – minskih polja i zone niskog rizika u minski sumnjivom području do 2026. godine, bez nepotrebnih administrativnih barijera i neracionalnog trošenja proračunskih sredstava.

Zastupnici će raspraviti i izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2022. godinu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, predstavljajući to izvješće na Vladi koja ga je usvojila početkom svibnja, izvijestio da je na kraju prošle godine površina minski sumnjivog područja bila 149,7 četvornih kilometara unutar 28 jedinica lokalne samouprave u šest županija.

Posebno je naglasio kako su u Požeško-slavonskoj županiji u prošloj godini završeni poslovi uklanjanja cjelokupnog minsko sumnjivog područja te se ona “više ne nalazi na popisu minsko zagađenih županija”.