Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti zakon o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća (COP) u javnom sektoru, kojim se povećava broj korisnika Registra i COP-a, a obveza korištenja proširuje na sve proračunske i izvanproračunske korisnike državnog proračuna.

Taj je zakon ključan za analizu sustava plaća u javnom sektoru i planiranje razvoja ljudskih potencijala, ističe resorni ministar Ivan Malenica.

Obveza korištenja COP-a proširuje se na sve isplate iz državnog proračuna, a ne samo na plaće i naknade.

Sabor će raspraviti Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu u 2021. godini, drugoj koju je obilježila pandemija koronavirusa.

Pravobraniteljica konstatira kako su mjere zaštite od pandemije imale negativan učinak na prava djece u svim područjima njihovog života: u obrazovanju, igri i razonodi, mentalnom i tjelesnom zdravlju, u životnom standardu, zaštiti od nasilja.

Helenca Pirnat Dragičević navela je i kako prva svjetska istraživanja ukazuju na odstupanja u razvoju kod neke djece rođene za vrijeme pandemije.

Domaća istraživanja govore i o većim teškoćama djece u području mentalnoga zdravlja. Vidimo i negativne učinke zbog nedostatka tjelesnih aktivnosti djece i druženja s vršnjacima. Sve te poteškoće trebali bismo pažljivo pratiti i pružiti djeci podršku u njihovom prevladavanju, poručila je pravobraniteljica.

Njen je Ured u predmetnoj godini zaprimo 2004 nova predmeta, a nastavio je raditi u 694 predmeta prenesene iz prethodnih godina.

Sabor će raspraviti i odluku o imenovanju predsjednice i 12 članova Nacionalnog vijeća za sport, za predsjednicu je predložena Danira Bilić. Vijeće na četiri godine imenuje Sabor.