Hrvatski sabor u petak je s 117 glasa za, jednim suzdržanim i jednim protiv formalno potvrdio razrješenje predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Danijela Žambokija na osobni zahtjev.

Žamboki s čela HERA-e odlazi nakon što se on osobno, ali i sama Agencija, našla na udaru kritika javnosti zbog sporne uloge u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna.

Sabor je potvrdio i razrješenje člana Upravnog vijeća HERA-e Dalibora Pudića zbog isteka mandata. Pudiću je mandat istekao 1. listopada.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) pritom je upozorila da cijela procedura u vezi s razrješenjem Pudića kasni i da je prema zakonu do 1. rujna Saboru trebao biti dostavljen prijedlog o razrješenju i prijedlog novog člana uprave.

Osim toga, Sabor je prihvatio nekoliko izvješća među kojima izvješća o provedbi Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2020. i 2021.

Nekoliko zakonskih prijedloga poslano je u drugo saborsko čitanje,  među njima su i zakon o kazalištima, zakon o porezu na dohodak i zakon o hrani.