Izvanredna revizija u tijeku je u Hrvatskoj elektroprivredi koju je, u svojstvu jedinog člana Skupštine društva, krajem listopada zatražio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, piše u utorak Večernji list.

Ovu informaciju potvrdili su jučer i u HEP-u i u Ministarstvu gospodarstva, iz kojeg otkrivaju da je izvanredna revizija povjerena revizorskom društvu Confida d. o. o., koje je zaduženo utvrditi kako je HEP poslovao od početka prošle do 30. rujna ove godine.

Kao povod za izvanrednu reviziju u Ministarstvu navode jesenski paket mjera Vlade koji je u primjeni od početka listopada. “Budući da se nalazimo u nezapamćenoj energetskoj krizi, cilj je ove revizije i analiza svih ugovora nabave i prodaje energenata – električne energije, plina i ugljena, sklopljenih u navedenom razdoblju”, pojasnili su nam.

A kao specifične ciljeve revizije navode “pregledati nabavne, prodajne i tržišne cijene navedenih energenata, razdoblje za koje su ugovori sklopljeni, te uvjete pod kojima su sklopljeni s poslovnim partnerima”.

Također, među zadatcima revizora je i analiza sustava internih kontrola, posebice u dijelu postupka sklapanja ovih ugovora, čime je, poručuju iz Ministarstva, potrebno obuhvatiti sve razine odlučivanja.

“Usto, revizori imaju zadatak napraviti osvrt na ulogu interne i eksterne revizije te revizorskog odbora, ponajprije u dijelu preporuka dostavljenih upravljačkim strukturama”, kažu u Ministarstvu i dodaju kako revizori mogu ispitati i druge okolnosti važne za poslovanje HEP-a koje uoče tijekom postupka revizije.

Rezultate izvanredne revizije očekuju u roku od dva mjeseca, a ovisno o rezultatima, i “definiranje preporuka za otklanjanje eventualnih nedostataka i unaprjeđenje sustava internih kontrola”.

Podsjetimo, Vlada je jesenskim mjerama ograničila cijene struje i plina za kućanstva i gospodarstvo, a veći dio tog tereta, procijenjenog na šest milijardi kuna, na svojim bi leđima trebao iznijeti upravo HEP, pišu novinari Večernjeg lista Mislav Šimatović i Iva Boban Valečić.