­čÄŽ Mirela Holy posadila ‘maricu’: ‘Lex cannabis’ donosimo ve─ç u rujnu’

30. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska ­čÄŽ Mirela Holy posadila ‘maricu’: ‘Lex cannabis’ donosimo ve─ç u rujnu’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL


Iz SDP-a su u utorak predstavili ‘Lex cannabis’, zakonski prijedlog┬ákoji predvi─Ĺa┬áomogu─çava iskori┼ítavanje punog potencijala konoplje, najavljuju─çi da┬á─çe Sabor┬ákada, vjeruju, Restart koalicija nakon izbora sastavi novu vladu, taj zakon izglasati u rujnu.

Zakonski prijedlog predstavile su na konferenciji za novinare┬á predsjednica Savjeta za zeleni razvoj SDP-a Mirela Holy i potpredsjednica zagreba─Źkog SDP-a┬áVesna Na─Ĺ, napominju─çi da je zakon ve─ç┬ápro┼íao javnu raspravu i u saborskoj je proceduri.

Holy je napomenula┬áda u RH┬áima ve─ç nekoliko trgovina i veliki broj proizvo─Ĺa─Źa koji proizvode konoplju s niskim udjelom THC-a, do 0,2 posto.

Maknuti “besmislenu granicu” od 02 posto THC-a

To su uglavnom prehrambeni proizvodi┬ájer se ta sorta uglavnom i koristi za tu proizvodnju, “a zamislite ┼íto bismo sve mogli proizvoditi kada limit od 0,2 posto THC-a vi┼íe ne bi bio ograni─Źavaju─çi faktor”, istaknula je.

Lex cannabis je zakon kojim se omogu─çava iskori┼ítavanje punog potencijala konoplje, a trenuta─Źno je konoplja regulirana izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga kojom je konoplja s udjelom THC-a 0,2 posto liberalizirana

To zna─Źi da se od tih sorti mo┼że koristiti samo sjeme za prehrambene svrhe ljudi i ┼żivotinja. Njime je omogu─çena proizvodnja sorti koje imaju ve─çi udio THC-a od 0,2 posto za medicinske svrhe, ali samo onim pravnim osobama koje imaju ovla┼ítenje HALMED-a, pojasnila je Holy.

Istaknula je kako je prema tom Zakonu do prošlog listopada trebalo donijeti pravilnik koji bi regulirao proceduru koje pravne osobe uopće mogu proizvoditi marihuanu, ali Ministarstvo zdravstva do danas nije donijelo taj pravilnik.

“Stoga u ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoji mogu─çnost sadnji sorti s ve─çim udjelom THC-a ni u kakve svrhe, pa ni medicinske, ┼íto je bilo predvi─Ĺeno tim izmjenama Zakona”, poru─Źila je.

Holy je dodala kako su sorte konoplje koje imaju udio do 0,2 posto THC-a uglavnom prehrambene i nisu predvi─Ĺene za proizvodnju tekstila, kozmetike, boja i lakova, betona od konoplje, biokompozita, u automobilskoj i svemirskim tehnologijama.

Da┬ábi se potpuno oslobodio taj potencijal konoplje, ustvrdila je,┬ánu┼żno je maknuti “tu besmislenu granicu”, jer ─çe to omogu─çiti i Agronomskom fakultetu i znanstvenim instiutima da krenu sa znanstvenim istra┼żivanjima i kreiranjem razli─Źitih sorti koje se mogu koristiti u najrazli─Źitije svrhe.

U turizmu neke destinacije brendirati kao kanabis destinacije

Naglasila je kako┬áje konoplja energetska biljka od koje se tako─Ĺer mogu stvarati i energenti, a smatra i da bi se u turizmu neke destinacije mogle brendirati kao kanabis destinacije.

Tvrdi i da su iskoristivi svi dijelovi konoplje┬áÔÇô cvijet, stabljika, li┼í─çe, ─Źak i stani─Źna teku─çina konoplje, a┬áprocjene govore da se u ovom trenutku i s ovim tehnologijama mo┼że proizvesti izme─Ĺu 25 i 75 tisu─ça razli─Źitih proizvoda. Dodala je da je konoplja klju─Źna biljka za tranziciju prema bioekonomiji, o kojoj se kod nas jako malo govori i zna.

Holy je ustvrdila i da je konopolja posebna biljka zbog kanabinoida, ┼íto su spojevi koji konoplju ┼ítite od svih negativnih ─Źimbenika iz okoli┼ía, poput UV-zra─Źenja, insekata, bolesti, su┼íe.

Kanaboidi vrlo bitni za lije─Źenje i ubla┼żavanje niza te┼íkih bolesti

Vrlo su, istaknula je,┬ábitni za lije─Źenje i ubla┼żavanje negativnih posljedica cijelog niza vrlo te┼íkih bolesti, poput multiple skleroze, Chronove bolesti, poma┼że u ubla┼żavanju posljedica AIDS-a, kod cijelog niza malignih bolesti, dijabetesa i velikog broja autoimunih bolesti.

“Zbog toga je vrlo kvalitetan resurs za stvaranje pripravaka i lijekova koji su prirodni i potpuno ne┼ítetni, a poma┼żu ljudima da se daleko bolje nose s te┼íkim stanjima”, ocijenila je.

Ljekovitost, navodi Holy,┬ále┼żi u endokanabinoidnom imunolo┼íkom sustavu ljudi, zbog ─Źega ti spojevi ja─Źaju imunitet organizma i poma┼żu u borbi s bolestima.

“Na┼íim zakonom uklanja se ta grani─Źna vrijednost od 0,2 posto THC-a kako bi se u potpunosti otvorio prostor za kreiranje cijelog niza korisnih sorti, bez obzira na udio THC-a”, zaklju─Źila je.

Dopustiti uzgoj najviše devet biljaka marihuane za osobne potrebe

Na─Ĺ, koja je napisala ‘Lex cannabis’, klju─Źnim je ocijenila odredbe kojima se komercijalna aktivnost proizvodnje konoplje dopu┼íta svim pravnim osobama, obrtnicima i OPG-ovima pod uvjetima propisanim pravilnikom, koji ─çe donijeti ministar poljoprivrede uz suglasnost ministra zdravstva.

Dopu┼íta se i uzgoj najvi┼íe devet biljaka za osobne potrebe, a kod prekr┼íajnih odredbi i┼íli smo na maksimalne kazne kako bismo sprije─Źili zlouporabe, pojasnila je Na─Ĺ.

Nakon konferencije za novinare u dvorištu zgrade SDP-a zasadili su jednu stabljiku konoplje, a novinarima su podijelili nekoliko uzoraka proizvoda kako bi vidjeli što je sve moguće proizvoditi od konoplje. (Hina)

Facebook Comments