Renata Sabljar-Dračevac (SDP) upozorava: Hrvatska jedina u EU-u bez strategije za borbu protiv raka

20. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Renata Sabljar-Dračevac (SDP) upozorava: Hrvatska jedina u EU-u bez strategije za borbu protiv raka

Sanjin Strukic/PIXSELL


SDP-ova saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac u petak je istaknula da je Hrvatska jedina članica EU-a bez nacionalne strategije borbe protiv raka i pozvala premijera da počne rješavati probleme u zdravstvu.

“Gubimo bitku s malignim bolestima, u 11 godina zbog raka izgubili smo grad veličine Splita. Dijagnozu maligne bolesti svake godine dobije 25.000 građana Hrvatske, a premine ih 14.000”, ustvrdila je Sabljar-Dračevac na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a.

Istaknula je da su sve druge države EU-a donijele nacionalnu strategiju borbe protiv raka, jedino Hrvatska još nije ispunila tu obvezu, a napisana strategija već se 11 mjeseci “vuče po ladicama”.

Nacionalni plan borbe protiv raka objedinjuje 228 konkretnih mjera usmjerenih na sve segmente zdravstvene skrbi, od prevencije, ranog probira i dijagnostike do liječenja i monitoringa ishoda.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo upozorava da je od početka pandemije koronavirusa u području onkologije obavljeno znatno manje preventivnih pregleda, dijagnostičke obrade i operativnih zahvata te prognozira da Hrvatsku čeka “val uznapredovalih malignih bolesti”.

Hrvatska, upozorila je, još nema ni nacionalnu strategiju razvoja zdravstva, a bez takvog okvira ne možemo povlačiti EU-ova sredstva namijenjena zdravstvenim programima.

Zdravstvo je zadnji oblik socijalne države koji nam je ostao

“Apeliram na premijera Andreja Plenkovića da se uozbilji i počne rješavati probleme u zdravstvu, jer to je zadnji oblik socijalne države koji nam je ostao”, poručila je Sabljar-Dračevac.

I SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković pozvala je vladajuće da hitno donesu Nacionalni plan jer je Hrvatska po smrtnosti od raka na petom mjestu u EU-u (iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske).

Ujedno zabrinjava previsok postotak oboljelih u uznapredovalim fazama bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

U Europskoj uniji rak se dijagnosticira kod 3,5 milijuna osoba godišnje, a umre 1,5 milijuna oboljelih. Predviđa se da će se ukupan broj slučajeva oboljenja od raka u EU-u udvostručiti do 2035.

Postoje znatne nejednakosti među državama članicama u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji, a Jerković je poručila da će se u Europskom parlamentu u nedavno osnovanom pododboru za borbu protiv raka zalagati da se svim članicama pruže jednake mogućnosti u onkološkoj skrbi.

(Hina)

Facebook Comments