Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u srijedu kako je izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o obitelji Zec mogao reći samo netko bešćutan ili manipulativan, dodavši kako ga ne bi čudilo da njihovim ubojicama dodijeli odlikovanje.

Milanović je jučer komentirao slučaj obitelji Zec koja je ubijena u Zagrebu u prosincu 1991., rekavši kako je obitelj ubijenih bila pozvana u Vladu, dobili su odštetu i “što još treba”.

“Ta izjava je mogla biti rečena samo od nekoga tko je iznimno bešćutan ili iznimno manipulativan s ciljem da se dopadne ljudima koji nemaju nikakvu svijest o tome što se događalo ljudima poput porodice Zec. Ne bi me čudilo da Milanović odluči dodijeliti još neko odlikovanje onima koji su ubili obitelj Zec ili možda predsjedničke mirovine”, ocijenio je Pupovac.

Upitan misli li da bi predsjednik to bio kadar učiniti, odgovorio je kako je Milanović dosad pokazao da je štošta kadar reći, ali i učiniti.

“Njegov odnos prema zločinima i zločincima dosad je pokazao da je to u stanju učiniti”, dodao je.

Na pitanje želi li reći da Milanović podržava ratne zločince, Pupovac je odgovorio kako “predsjednik olako pljuje po ljudima i olako odlikuje ljude”. “Takvog nema nitko. Niti je imao ikada itko. Ni u Europi, a ni šire od Europe”, poručio je.

Potvrdno je odgovorio na pitanje treba li netko iz Vlade i vladajuće stranke, a tko nije predstavnik Srba, napokon doći na komemoraciju za obitelj Zec.

“Ima raznih mjesta, ovo je simbolički jedno od najsnažnijih. Obitelj Zec nije jedina koja je stradala na sličan način. Ja se nadam da će biti prilike da se o tome ne samo govori, nego da se komemorira”, istaknuo je Pupovac.

Milanović je u izjavi novinarima upitao i što je s drugim ubijenima, a Pupovac mu je odgovorio kako bi volio kada bi 13. prosinca, kada već nisu mogli doći u Škabrnju, mogli doći u Voćin gdje su pripadnici Belih orlova ubili preko 30 nedužnih civila hrvatske nacionalnosti.

“Nećemo moći, ali doći ćemo 18. kada je na istom mjestu i iz istog uma, samo od drugog počinitelja, pobijeno više od 40 civila srpske nacionalnosti”, rekao je Pupovac.

Za mene je mjesto predsjednika države prazno

“I da to razumijemo kao naše žrtve, žrtve ove zemlje. Volio bih kada bi predstavnici države bili na takvim mjestima s nama predstavnicima Srba, a na nekim drugim mjestima s predstavnicima susjednih zemalja, umjesto što se međusobno takmičimo u rasističkim i nacionalističkim izjavama o tome kako gledati krvavu prošlost”, dodao je.

Rekao je da za to trebaju časni ljudi na takvim mjestima. Upitan zar predsjednik to nije, Pupovac je istaknuo kako dosad nije govorio o predsjedniku.

“Za mene je to mjesto prazno. Tamo se uselio netko tko ne zna što je predsjednik i kako se ponaša predsjednik. I kako čuva dostojanstvo zemlje, nacije i kako čuva ono što mu je sveta dužnost, a to je stabilan ustavni poredak zemlje, mir u zemlji, tolerancija i odsustvo vrijeđanja i mržnje”, ocijenio je.

Takvog predsjednika mi u predsjedničkim dvorima nemamo ovog trenutka, dodao je.

Komentirajući Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici, rekao je kako smo čuli njegove izjave i u Jasenovcu o genocidu nad Srbima.

“Čovjek se naprosto igra, pametuje nad stvarima nad kojima pametan čovjek šuti. I kad postoji presuda i kad ne postoji, a znamo što se dogodilo. Ne pametujem nikome, klanjam se žrtvama”, poručio je Pupovac.

Također, Pupovac je rekao kako zna što znači kada Milanović za njega kaže da je “prljavi Hrvat”.

“Znamo mi što to znači, ali tu prljavštinu nećemo dirati. Ona je kao neka stvar kad je taknete”, rekao je, ocijenivši kako je predsjednik “alergičan na prljave”. (Hina)