PROPUSNICE ‘POSVAĐALE’ POLITIČARE Jedni za spajanje terena, drugi protiv!

9. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska PROPUSNICE ‘POSVAĐALE’ POLITIČARE Jedni za spajanje terena, drugi protiv!

Foto: Milan Sabić/PIXSELL


Nakon što smo objavili priopćenje međimurskog župana Matije Posavca koji je na svom Facebook profilu najavio kako bi Međimurje uskoro moglo postati jedinstvena zona kretanja bez propusnica na njega su se obrušili gradonačelnici Preloga, Murskog Središća i Čakovca.

Kako prenosi lokalni portal mnovine.hr gradonačelnici ova tri grada smatraju kako je prerano za ukidanje propusnica. U svom priopćenju navode kako u potpunosti razumiju negodovanje dijela stanovnika Međimurske županije, koji su zbog sustava ograničenja kretanja pomoću propusnica morali promijeniti ustaljene životne navike, ali zdravlje i životi građana trebali bi biti na prvom mjestu.

– Trenutna epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji je povoljna, imamo mali broj oboljelih, a smatramo da je to rezultat i mjere ograničenja kretanja. Velika većina naših građana shvatila je s kakvim ozbiljnim zdravstvenim problemom se cijeli svijet suočava, te ih se pridržava. Također, zaposlenici gradskih i općinskih uprava danonoćno rade na izdavanju propusnica, a svi građani koji imaju opravdani razlog napuštanja mjesta prebivališta, nju i dobiju. Ukratko, sadašnji sustav smatramo dobrim, i to zbog pokazatelja na terenu te činjenice da je propusnice zatražilo više desetaka osoba koje su pod mjerama samoizolacije – istaknuli su u svom priopćenju.

Dodali su kako su upravo neodgovorni pojedinci jedan od razloga zbog kojih se ne slažu sa nekontroliranim kretanjem po županiji.

– Uskrsni blagdani su pred nama, smatramo da bi ukidanje ograničenja kretanja, neki shvatili kao poruku da je sve završilo i da smo sigurni te da mogu nesmetano odlaziti u blagdanske kupovine ili u posjetu rođacima i prijateljima. Očekuje se i dolazak većeg broja naših građana koji rade u inozemstvo, mnogi od njih u zemljama gdje je epidemiološka situacije vezan uz COVID 19 gora nego kod nas. Oni koji neće poštovati mjere samoizolacije, rizik su za sve nas – poručili su.

Međimurski gradonačelnici optužili su bivšeg HNS-ovog, a sada nezavisnog župana kako se trenutna situacija koristi za politički probitak te su naglasili kako odgovornost dužnosničkih funkcija podrazumijeva i donošenje poteza koji nisu popularni.

– U kriznim vremenima poput današnjeg, samo međusobnom suradnjom možemo donekle kontrolirati situaciju i posljedice svesti na najmanju moguću mjeru – zaključili su.

Podsjetimo kako gradonačelnici Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak dolaze iz redova HDZ-a, dok je na čelu Čakovca SDP-ovac Stjepan Kovač.

Bitno je spomenuti kako su uz Međimursku županiju sličnu inicijativu pokrenuli i u Varaždinskoj županiji gdje je prijedlog došao iz ludbreškog kraja te okolnih gradova i općina, a o čemu će se odlučivati ovih dana. U Koprivničko-križevačkoj županiji župan Darko Koren najavio je kako bi u skorašnje vrijeme e-propusnice mogle vrijediti na području jedne policijske postaje, a na području Zagrebačke županije danas je potvrđeno kako će se iz Svetog Ivana Zeline u Bedenicu moći putovati bez provjera, odnosno neće biti potrebna propusnica.

Rijeka i Varaždinska županija među prvima bez propusnica

Za kraj treba dodati kako su grad Rijeka, okolne općine i grad Kastav jučer potpisali sporazum o spajanju lokalnih stožera Civilne zaštite kako bi se građani rijeke i tog dijela riječkog prstena na cijelom svom području mogli kretati slobodno bez propusnica.

U Varaždinskoj županiji, kako navodi Varaždinski.hr, biti će tri zone bez propusnica ako unutar tih zona građani imaju prijavljeno prebivalište. Takav sporazum za zajedničku zonu zasad su potpisali gradovi Varaždin, Varaždinske toplice i Novi Marof te općine Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Jalžabet, Sračinec, Sveti Ilija, TrnovecBartolovečki, Vidovec, Vinica, Ljubeščica, Breznički Hum, Visoko i Breznica. Uz tu zonu trebale bi biti uspostavljene još dvije zone. U jednoj bi bili gradovi Ivanec i Lepoglava te općine Maruševec, Donja Voća, Klenovnik i Bednja dok je za grad Ludbreg te općine Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec i Mali Bukovec već potpisan sporazum kojim omogućuju zajedničko koordiniranje poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments