U Hrvatskoj gospodarskoj komori se priprema zakonodavni prijedlog za uvođenje napojnice u sustav fiskalizacije ugostitelja i razgovara se o datumu njegova stupanja na snagu, priopćeno je u nedjelju iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK. Napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica postaje neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, oporezivati će se kao drugi dohodak, kako bi se izbjegla opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, smatraju u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, te dodaju da je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak kaže da će takav tretman napojnica direktno podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica.

“U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, takvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica”, izjavila je.

To će, kaže, značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine, zaključila je Tabak.

Tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije otvorena je na današnji dan prije dvije godine u razgovoru s tadašnjim ministrom financija Zdravkom Marićem.

Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira, kazala je Jelena Tabak.

Podsjetila je da se dvije godine se radi na pripremi zakonodavnog prijedloga i razgovara se o datumu njegova stupanja na snagu.