Siječanj kao mjesec za donošenje odluka za spas životinja, očuvanje okoliša i poboljšanje zdravlja 

Prijatelji životinja već godinama pomažu edukacijom i savjetima kako bi svi zainteresirani i oni koji žele napraviti pozitivne promjene donijeli najbolju i najzdraviju odluku u svojem životu, u korist životinjama, planetu, drugim ljudima i vlastitome zdravlju, a to je upravo odabir veganstva kao suosjećajnog načina života.

Kako bi olakšali i učinili što zanimljivijim cijeli proces usvajanja novih životnih navika, Prijatelji životinja osmislili su Vege izazov, hrvatsku verziju Veganuaryja, besplatni servis koji bilježi stalan rast prijavljenih i na koji se može prijaviti putem stranice www.veganopolis.net kako bi sljedećih 30 dana dobivali na svoju e-mail adresu recepte ukusnih veganskih jela, korisne informacije i druge zanimljivosti.

Napominju da je veganska hrana namijenjena svima, neovisno o načinu prehrane, te se ne treba odricati omiljenih okusa, tradicijskih i najdražih jela jer za svaki proizvod na koji smo navikli postoji zdravija i suosjećajnija verzija upravo kroz mnoštvo raznovrsnih, ukusnih i odličnih veganskih proizvoda. Preporučuju početnicima u veganstvu da uživaju u obilju povrća, voća, žitarica, mahunarki i orašastih plodova te da svoj put u veganstvo započnu veganskim varijantama poznatih jela koja vole.

Kampanja Veganuary pokrenuta je 2014. s misijom mijenjanja stava javnosti prema veganskom načinu života i mjeri nevjerojatan uspjeh iz godine u godinu. Organizatori su objavili da u siječnju 2021. očekuju 500 000 prijava na Veganuary, što je najveći broj prijavljenih dosad, koji kontinuirano raste iz godine u godinu. Usredotočio se i na Latinsku Ameriku, gdje se ove godine prijavilo 150 000 ljudi, zajedno s 80 000 u SAD-u i 50 000 u Njemačkoj. Novo istraživanje investicijske banke UBS o biljnim alternativama mesu, poput vege burgera i kobasica, pokazuje da sve veći broj ljudi pokušava isprobati nove proizvode. Udio ljudi koji su isprobali alternative porastao je s 48 % na 53 % između ožujka i studenoga 2020. godine. Istraživanje pokazuje i da polovica onih koji probaju biljne alternative mesu nastavljaju ih jesti barem jednom tjedno.

Neki ljudi odlučuju se za veganstvo zbog ljubavi prema životinjama, drugi se žele osjećati bolje i biti vitalniji, trećima je važno pomoći planetu, a neki to čine zbog ptičje gripe, COVIDA-19 i drugih pošasti povezanih s jedenjem mesa, mlijeka ili jaja. Neovisno o razlozima, Vege izazov i Veganuary pružaju im informacije i podršku te mogu dobiti odgovore na sva pitanja i otkriti novi uzbudljivi svijet okusa.

Prijatelji životinja podsjećaju da prijavom na Vege izazov ne gubimo ništa, a možemo učiniti toliko dobra za cijeli svijet počevši od vlastitoga zdravlja, spasa života nebrojeno mnogo životinja, zaustavljanja gladi u svijetu do sprječavanja devastirajućih klimatskih promjena i zaraza i bolesti koje loše utječu na cjelokupno zdravlje planeta. „Odvažite se na izazov koji će vam promijeniti život. Sva moć nalazi se u vašim rukama, a znanje potražite na našoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr”, poručuju iz Udruge te donose razloge zašto izabrati veganstvo kao najbolju odluku za početak godine.

Tortilje u veganskom ruhu

Sastojci:
2 velike tortilje
2-3 žlice biljne majoneze
1 žličica ulja
100 g dimljenog tofua
2 mlada luka
1/2 paprike babure
1 portabella šampinjon
(može i obični šampinjoni)
5 šparoga (umjesto šparoga možete koristiti drugo sezonsko povrće po želji i/ili npr. kukuruz i mahunarke iz konzerve)
1/2 srednje mrkve
1 komadić crvenog zelja
1/3 salatnog krastavca
Začini: ljuta dimljena paprika, sol, papar, češnjak u granulama

Priprema:
1. Dimljeni tofu nasjeckajte na kockice, papriku na rezance, a bijele dijelove mladog luka na kolutiće.
2. Zagrijte na tavi ulje pa prvo malo popržite dimljeni tofu, a zatim dodajte luk i papriku.
3. Pirjajte povremeno miješajući, a za to vrijeme narežite portabella šampinjon i šparoge.
4. Kad paprika i luk malo uhvate boju, ubacite portabella šampinjon i začine te promiješajte.
5. Pirjajte poklopljeno dok pripremate svježi dio povrća.
6. Nasjeckajte zeleni dio mladog luka na kolutiće, crveno zelje na rezance, krastavac na kockice, a mrkvu naribajte nožem za guljenje krumpira.
7. Kad portabella šampinjon dovoljno omekša, ubacite šparoge pa pirjajte još minutu-dvije.
8. Izvadite pirjano povrće iz tave pa na istoj tavi zagrijte tortilje prema naputku na pakiranju.
9. Zagrijane tortilje premažite biljnom majonezom, napunite pirjanim i svježim povrćem i zarolajte.

Lista dobrih razloga zašto odabrati veganstvo
  • Pomoći planetu – Ne želimo vas prestrašiti, ali konzumacija životinja i namirnica životinjskoga podrijetla pridonosi zagađenju, iscrpljivanju tla, deforestaciji, globalnom zatopljenju i nestašici vode.
  • Pomoći životinjama – Ako prestanete konzumirati životinje i, još bolje, ostale namirnice životinjskoga podrijetla, pomažete zaustaviti veliku okrutnost i nepravdu nad životinjama.
  • Pomoći sebi – Ako vam se prehrana temelji na biljnoj osnovi, to je najbolji način da osigurate sebi i svojoj obitelji duge i aktivne živote!
  • Podržati pokret – Zajedno možemo napraviti promjenu za dobrobit svih!
  • Poboljšati probavu – Meso i mliječni proizvodi su ljepljivi. Uz biljnu hranu nestaju problemi s probavom, kao i mnogi drugi.
  • Očistiti se – Povratak na pravilnu prehranu (mahunarke, žitarice, voće i povrće) će vam pročistiti tijelo i osjetit ćete vitalnost.
  • Imati dobru liniju – Zdrava veganska prehrana pomoći će gubitku težine ili održavanju iste.
  • Napuniti se energijom – Bez životinjskih bjelančevina i masti i uz zdrave namirnice biljnoga podrijetla osjećat ćete se puni energije i ništa vam se neće činiti nedostižno.
  • Pridružiti se drugima – Svakim danom sve je više vegetarijanaca i vegana, među njima su i poznate osobe, a i kroz povijest su se mnogi ponosili vegetarijanstvom.
  • Biti odgovoran – Uzgoj životinja nepovratno troši ogromne količine prirodnih resursa, što je pogubno za okoliš, ali i izravno utječe na glad u svijetu.
  • Kreativnost u kuhinji – Sa svojom novom veganskom prehranom imat ćete obilje novih izazova! Okusit ćete nevjerojatna jela za koja niste ni znali da postoje.
  • Biti moderan – Živimo u 21. stoljeću, a u skladu s time neka evoluira i naša prehrana.