Prešućeni subotnji marš “1. dragovoljačke bojne”; Bilo nedoumica treba li na postrojavanje doći u crnim uniformama ili u maskirnim

24. studenoga 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Prešućeni subotnji marš “1. dragovoljačke bojne”; Bilo nedoumica treba li na postrojavanje doći u crnim uniformama ili u maskirnim

Screenshot


Stotine muškaraca prije subotnjeg prosvjeda se organiziralo na mrežama kako bi marširalo centrom grada i pritom poručilo: ‘Na raspolaganju smo policiji i vojsci za privođenje slijepih neoglobalističkih sluga‘, piše u utorak Jutarnji list.

Prosvjed protivnika covid-potvrda u subotu je u Zagrebu okupio, među ostalim, i prilično raznoliku skupinu hrvatskih antivaksera, u rasponu od pobornika “alternative” i ezoterije do klerikalaca, radikalne desnice i političara, no potpuno je ispod radara prošao jedan bizarni performans – postrojavanje oko 2000 muškaraca ispred spomenika banu Jelačiću koji su formirali nešto što se zove 1. dragovoljačka bojna.

>>[VIDEO] Prosvjed protivnika covid potvrda okupio i 1. dragovoljačku bojnu

Snimka postrojavanja na kojoj se većinom mladi muškarci, među njima dobar dio njih odjeven u crno, drži za ruke i dere su “U boj, u boj, za narod svoj” te “Ne damo im djecu”, osvanula je tek dan kasnije, na YouTubeu, na kanalu koji se zove Hrvatske obrambene snage (HOS). Okupljeni muškarci, vidi se na snimci, imaju i transparent “Za dom spremni”.

Pod ovom snimkom razvio se sukob između organizatora subotnjeg događaja koji su se, čim je završen, počeli ograđivati jedni od drugih. Subotnje postrojavanje muškaraca dogovoreno je unutar zatvorenih grupa na društvenim mrežama, a iz njihove korespondencije – koju je Jutarnji dobio na uvid – vidljivo je da tu postoji nekoliko struja. Jedna je okupljena oko Zadranina Marka Franciškovića, a druga oko marginalne pravaške stranke.

Tako jedan od aktivista, pod pseudonimom John Wick, obavještava da je za subotu organizirano postrojavanje i poziva članove da dođu iz kojeg god smjera mogu, uz upozorenje da si ne dopuste na ih “netko nepoznat vodi tamo gdje njima odgovara”.

“Bolje da ove strukture ne znaju odakle će tko i koliko doći. Što manje znaju, to će manje doći sabotirati. Bitno je doći na glavni trg”, napisao je. Iz razgovora u drugoj grupi, čije smo snimke dobili na uvid, vidljivo je, pak, da je bilo nedoumica treba li na postrojavanje doći u crnim uniformama ili u maskirnim, donosi Jutarnji list. (Hina)