Preminuo dr. Žarko Domljan

5. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Preminuo dr. Žarko Domljan

Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti dr. Žarka Domljana:

“S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti dr. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora, dugogodišnjeg člana Hrvatske demokratske zajednice, hrvatskog leksikografa i povjesničara umjetnosti.

Čovjeka koji je desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena značajno je pridonosio razvitku Hrvatske.
Bio je likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije.

Za vrijeme njegova mandata usvojen je Ustav Republike Hrvatske koji je potvrdio demokratske promjene koje su hrvatski građani zahtijevali na prvim višestranačkim izborima u proljeće 1990. Time su položeni temelji moderne hrvatske države, a u hrvatskoj povjesnici ostat će upisane njegove riječi kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991., kazavši: “Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život”.

Velik doprinos u hrvatskoj politici dao je i kao predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Pododbora za suradnju s Europskim parlamentom te voditelj saborske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama. Bio je voditelj i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika te značajno pridonio obnovi i očuvanju kulturno-povijesnih dobara Dubrovnika.
Poštovana obitelji Domljan, molim vas da uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.”

Facebook Comments