Premijera Donizettijeve opere “Kazališni običaji i neuobičajenosti” u Rijeci

8. prosinca 2015. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Premijera Donizettijeve opere “Kazališni običaji i neuobičajenosti” u Rijeci


Komična opera Gaetana Donizettija “Kazališni običaji i neuobičajenosti” izvest će se premijerno u riječkome HNK Ivana pl. Zajca 12. prosinca, a to će ujedno biti prva izvedba ove opere u Rijeci, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Redatelj je Aleksandar Nikolić iz Srbije, a dirigirat će Igor Vlajnić.

Ravnatelj riječke Opere Marin Blažević kazao je da je ova opera postavljena iz tri razloga. Prvi je to što je riječ o vrsti antiopere, odnosno opere u operi koja govori o propasti jedne kazališne kuće, ali i opere kao žanra, potom zbog rodne transgresije u operi po ideji autora, pri čemu pjevač muškarac igra ulogu žene na pozornici te zbog mogućnosti angažiranja gotovo cjelokupnog solističkog ansambla opere, ali i drugih ansambala HNK.

Redatelj, dramaturg i scenograf predstave Aleksandar Nikolić istaknuo je da se u ovoj operi govori o potpunom fijasku jedne operne kuće, u kojoj “najgori od najgorih rade najgoru predstavu”, a u djelu se provodi anatomija tog fijaska.

Osobitost ove izvedbe je u tome što izvođači pjevaju i govore različitim jezicima, a dirigent Igor Vlajnić i pjeva.

Nastupaju Dario Bercich u ulozi mame Agate, Marijana Prohaska, Olga Kaminska, Sergej Kiselev, Voljen Grbac, Elvia Nacinovich i drugi.

Izvođači i publika su na pozornici tijekom nastupa, a orkestar se nalazi iza solista.

Tijekom konferencije za novinare najavljena je i izvedba “Magnificata” Jochana Sebastiana Bacha 15. prosinca u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci, u povodu 330. godišnjice rođenja ovog velikog skladatelja. Dirigirat će David Stefanutti a zborove Opere HNK Ivana pl. Zajca i Schole cantorum Rijeka vodit će Ingrid Haller. Kao solisti pjevači nastupit će Marijana prohaska, Ingrid Haller, Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Dario Berchch. Svirat će komorni orekstar riječke Opere.

(Hina)

fah

Facebook Comments


[ssba]