Premijer Plenković rekao je u četvrtak kako je zdravstveni sustav u stanju izdržati pritiske, poručivši da će Vlada i resorno ministarstvo i dalje činiti maksimalne napore za osiguranje svih preduvjeta da u organizacijskom smislu borba s epidemijom i dalje bude snažna i učinkovita.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je aktualno stanje s epidemijom koronavirusa, povećanje broja zaraženih i umrlih, a  obiteljima koji su izgubili svoje najmilije zbog koronavirusa izrazio je sućut.

“Ono što je važno da shvatimo da se i dalje broj oboljelih povećava i diljem Europe, koja je jedno od žarišta. Brojevi su veliki u Hrvatskoj, nastavljaju rasti, ali taj rast je sporiji. Testiramo sve one za koje imamo indicije da imaju simptome ili da bi trebali biti kasnije hospitalizirani. Nažalost zbog povećanog broja rasta zaraženih, povećava se i broj umrlih. U ime svih nas izražavamo sućut obiteljima koji su izgubili svoje najmilije, isto tako i hospitaliziranih”, kazao je Plenković.

Poručio je da je zdravstveni sustav u stanju izdržati ove pritiske.

“Siguran sam da će i Ministarstvo zdravstva i svi ravnatelji bolničkih ustanova, zdravstveni djelatnici, liječnici i medicinske sestre i dalje činiti maksimalne napore da pomognu pacijentima. Mi ćemo kao Vlada, naročito resorno ministarstvo osigurati sve preduvjete da u organizacijskom smislu borba s epidemijom  i dalje bude snažna i učinkovita na dobrobit pacijenata i  građana”, istaknuo je premijer.

Za upute za rad tijelima državne uprave koje je izdao ministar pravosuđa, ocijenio je da su cjelovite i napravljene u suglasju s HZJZ-om.

“Ukoliko se svi koji su dobili ova uputstva pridržavaju tih pravila, vjerujem da ćemo i na temelju njih izbjeći mogućnost daljnje zaraze”, dodao je.

Premijer se osvrnuo na potpore kulturnom sektoru u kojem su morale biti otkazane razne manifestacije, uključujući i Interliber. Plenković je izazio  žaljenje zbog toga, istaknuvši da se u ovim okolnostima radi o mjerama koje će biti na korist svih djelatnika i zaposlenika u kulturi.

Podsjetio je oporbene zastupnike da ovakva izvješća na otvorenoj sjednici vlade imaju od 6. veljače. (Hina)