Premijer najavio: ‘Idući tjedan idemo na Vladu s paketom mjera, hrvatsko gospodarstvo danas je otpornije na krize’

14. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Premijer najavio: ‘Idući tjedan idemo na Vladu s paketom mjera, hrvatsko gospodarstvo danas je otpornije na krize’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak u Vladi s predsjednikom i potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima Klubova zastupnika. Najavio kako će se već idućega tjedna na Vladi ići u izmjenu niza zakona kako bi se društvo, prvenstveno gospodarstvo, što lakše borilo s posljedicama epidemije koronavirusa.

– Pristupili smo ovome jako ozbiljno u dijalogu sa svim sektorima u gospodarstvu. Idući tjedan ćemo ići na Vladu s paketom mjera koji će biti cjelovit i dio mjera zahtijeva neke zakonske promjene koje će biti upućene u hitnu proceduru u Sabor – kazao je premijer.

Na upit je li zabrinut za gospodarstvo, Plenković je odgovorio da Hrvatska ovu krizu čeka u situaciji konsolidiranih javnih financija te je ocijenio da smo otporniji nego smo prije bili.

– Razlika između situacije od prije pet do šest ili deset godina je da dolazi u trenutku kada imate Vladu koja odgovorno vodi javne financije. Imali smo dva proračunska viška, uravnotežen proračun, ta situacija je dobra. Ako gledate našu formu, naš fitness, mi smo otporniji puno nego što smo bili prije – rekao je.

Na pitanje očekuje li nas recesija na jesen, o čemu su tijekom subotnjeg jutra pred zgradom Sabora govorili predstavnici Živog zida, Plenković je kazao da se radi o stavu te stranke.

– Ovo je situacija koja zahtijeva ozbiljne mjere. Sve što ćemo učiniti, od sigurnosti prometa, tranzita, dvaput sam razgovarao sa slovenskim premijerom, s kolegama u Srbiji – postići ćemo dogovor da se čepovi na granici riješe, da svi koji su u tranzitu prođu na način koji je siguran –  kazao je.

Facebook Comments