Predstavnici sindikata u kutinskoj Petrokemiji zatražili su u četvrtak na skupu radnika od Uprave sastanak radi uspostave suradnje socijalnih partnera u interesu novih vlasnika i radnika.

“Upućeni smo jedni na druge i moramo surađivati da očuvamo funkcionalnost sustava. Jednostrane odluke bez pravodobnih objašnjenja, razgovora i argumenata, na žalost, rezultirale su ogromnim nezadovoljstvom radnika”, stoji u dopisu, kojeg je potpisao glavni povjerenik sindikata EKN-a za Petrokemiju Davor Rakić.

Predstavnici radnika kutinske Petrokemije izrazili su u srijedu zabrinutost prvim odlukama novog vlasnika, turske Yildirim Grupe, tvrdeći da će zbog ukidanja smjenskog rada pasti plaće te da dugo neće biti pokrenuta proizvodnja.

“Ova se situacija mogla izbjeći da smo se na vrijeme sastali i o svemu otvoreno razgovarali. Na žalost već dva dogovorena sastanka nisu održana”, poručio je u četvrtak Rakić.

Upravi predlažu da sastanak s predstavnicima sindikata održi što prije, a svakako prije Dana državnosti, te poručuju da su i dalje spremni “otvoreno, iskreno i argumentirano razgovarati o svemu”.

“Premalo komunikacije i previše ega s bilo koje strane nije dobro za poslovanje i nije u ničijem interesu – niti vlasnika, niti Uprave niti radnika”, navode predstavnici radnika.

Sindikati su nezadovoljni jer, kako navode u utorak na skupu radnika s predstavnicima Uprave nisu dobili odgovore turskog većinskog vlasnika Yildirim Grupe o najavljenim ulaganjima i pokretanju proizvodnje. Navode da su predstavnici uprave napustili taj skup te nakon nekoliko sati otkazali dogovoreni sastanak sa sindikatima.