Obilježavajući 77. obljetnicu Križnoga puta, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću kod zajedničke grobnice pokraj Spomen-crkve Muke Isusove u Maclju, javljaju iz Vlade.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić, zastupnik u Hrvatskom saboru Krunoslav Katičić te posebni savjetnici predsjednika Vlade Zvonko Kusić i Mate Granić.

VRH_6159 (1)

– Hrvatska je svoje mjesto među pobjednicama Drugog svjetskog rata osigurala borbom protiv nacizma i fašizma. No, nažalost, strašni poratni zločini komunističkog režima predstavljaju tragično razdoblje za hrvatski narod, koji i dalje tuguje za tisućama ubijenih bez suda u kolonama smrti – poručio je.

Naglasio je kako je Križni put stoga duboka rana koju hrvatsko društvo i dalje nosi, a za zločine koji su počinjeni nema nikakvog opravdanja.

VRH_6153

– Povijest ne smijemo zaboraviti, niti ćemo odustati u našim nastojanjima da se rasvijetle zločini i sudbine brojnih nestalih i stradalih. Osudom zločina svih totalitarnih režima stvaramo temelje za pomirbu u hrvatskom društvu kako bismo, suočeni s novim izazovima, nastavili graditi potrebno zajedništvo – istaknuo je.

VRH_6170 (1)

Njegovanje kulture sjećanja i obrazovanje o bitnim povijesnim činjenicama važni su za izgradnju mira i bolje budućnosti mladih generacija.

VRH_6207 VRH_6196