Predsjednik Vlade Plenković s glavnom direktoricom Eurostata: ‘Popis stanovništva 2021. prvi puta u digitalnom obliku’

24. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Predsjednik Vlade Plenković s glavnom direktoricom Eurostata: ‘Popis stanovništva 2021. prvi puta u digitalnom obliku’


Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima glavnu direktoricu Eurostata Marianu Mihaylovu Kotzevu. Na sastanku je sudjelovala i glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Premijer Plenković upoznao je glavnu direktoricu Kotzevu s prioritetima hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

Razgovarali su i o pridruživanju Hrvatske Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i Bankovnoj uniji. Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Hrvatska uputila Pismo namjere o ulasku u ERM II, zajedno s Akcijskim planom, koje je euroskupina prihvatila u srpnju prošle godine, te dodao da je Hrvatska posvećena provođenju niza reformi u brojnim područjima važnim za ulazak u ERM II.

Jedna od mjera u Akcijskom planu je i novi Zakon o službenoj statistici, a premijer Plenković istaknuo je da je prijedlog tog Zakona pripremljen za usvajanje na sjednici Vlade te da se njegovo donošenje u Hrvatskome saboru očekuje najkasnije do travnja.

Bilo je riječi i o sastanku čelnika nacionalnih statističkih ureda Europskog statističkog sustava i Eurostata koji će se u okviru hrvatskog predsjedanja održati u ožujku u Zagrebu.

U kontekstu nadolazećeg popisa stanovništva u 2021. godini, koji će se po prvi puta u Hrvatskoj odviti u digitalnom obliku, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je i skorašnje usvajanje prijedloga Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj.