Ustavni sud donio je odluku da su COVID potvrde u sustav zdravstva i socijalne skrbi, uvedene u skladu s Ustavom. Odbio je i prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata, javljaju vijesti.hr

Odluke su donesene sa 10 glasova za i tri protiv.

“Tu nema ništa novo, tu je Ustavni sud ponovio ranija stajališta… i tu nema ništa novo. Osim, naložili smo da ubuduće kad Stožer donosi odluke, mora obrazložiti svaku odluku koju je donio, tako da javnost i adresati budu upoznati s razlozima donošenja odluke i da budu upoznati s ustavnim načelom razmjernosti”, pojasnio je što je danas odlučeno.

O sustavu COVID potvrda, te o obaveznom testiranju pacijenata, odnosno u zdravstvu i socijalnoj skrbi rekao je:

“Za te mjere smo zaključili da imaju zakonsko uporište, Stožer je bio ovlašten donijeti takve mjere. Te su mjere namijenjene zaštiti zdravlja ljudi, prvenstveno najranjivijih skupina, bolesnih i u sustavu socijalne skrbi. Zaključili smo da je mjera prikladna, da nije bilo manje restriktivnih mjera.”

Od kada će Stožer civilne zaštite morati obrazlagati na ovaj način sve buduće odluke?

“Odmah! Prva sljedeća mjera moraju je obrazložiti.”

“Do sada to nije bila obaveza, oslanjali smo se na obrazloženja koja smo naknadno dobivali od Vlade. Međutim, vidite da je situacija dosta složena. Ne samo u javnosti, postoje prijepori u društvu, i politički i javnozdravstveni, pa i među kolegama ustavnim sucima, u medijima, dolaze novi sojevi. Situacija je dosta… Niti znanstvenici se ne slažu i mi smo ocijenili da, kako bi javnost bila upoznata i građani na koje se mjera odnosi, budu detaljno upoznati zašto se pojedina mjera odnosi i da se detaljno obrazloži načelo razmjernosti”, dodao je Šeparović.