Pedesetak veleposlanika i konzula u četvrtak se našlo s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem u vinogradu i vinariji obitelji Tomac kod Jastrebarskog na tradicionalnoj diplomatskoj berbi rajnskog rizlinga koje će se koristiti u proizvodnji vina Rockstar.

„Ova regija je jedna od dvije hrvatske regije koje su se posebno uzdignule u kvaliteti i prepoznatljivosti u zadnjih trideset godina – to su Istra i Plešivica”, kazao je Milanović.

Milanović smatra ono što se dogodilo na Plešivici i u obitelji Tomac jako dobar i željeni obrazac za hrvatski turizam. „To je manja količina i viša kvaliteta, što samim time opravdana višu cijenu“.

“Valja se, dakle, usredotočiti i na kvalitetu i prepoznatljivost jer, koliko god da proizvedemo, jedan pekinški restoran to popije u jedno dopodne”, rekao je.

Jedan od razloga da se posjeti baš ova vinarija je to što je prva na Pleševici dobila ekološki certifikat, što znači da proizvodi vino u skladu s najvišim okolišnim standardima, i time je pokazala smjer ostalim proizvođačima u tom vinorodnom kraju.

“Malo nas je suša devastirala, ali je na kraju sve dobro ispalo. Moramo se sada posvetiti podrumima u kojima ćemo, nadam se, proizvesti vrhunska vina”, kazao je osnivač vinarije Zvonimir Tomac i naglasio da je Plešivica jedan od najboljih vinogradarskih krajeva u Hrvatskoj.

“Vinari iz ove male regije su mukotrpno uvjeravali potrošače da su njihova vina autentična i kvalitetna i danas nema ozbiljnijeg restorana u Hrvatskoj koji nema nekoliko vina s Plešivice, a poslužuju se i diljem svijeta”, dodao je voditelj vinarije Tomislav Tomac.

Slovenski veleposlanik Gašper Dovžan, jedan od sudionika berbe, kaže da je iskustvo u tome stekao kod oca svoje supruge koji ima vlastiti vinograd.

“Uvijek je lijepo ovako se družiti s ljudima. Malo ću raditi, a onda ću kušati vino”, rekao je Dovžan.

Valjda se, dakle, usredotočiti i na kvalitetu i prepoznatljivost jer, koliko god da proizvedemo, jedan pekinški restoran popije u jedno dopodne”, poručuje predsjednik Milanović.