Vidjeli smo da se žestoko prosvjeduje u Austriji, Nizozemskoj i Belgiji, koji imaju slične brojke novozaraženih kao Hrvatska ali puno strože mjere, evo Austrija sutra ulazi u lockdown, pa pogledajmo sada kako Hrvatska stoji u odnosu upravo na te zemlje.

Najprije pogledajmo brojku umrlih s Covidom na milijun stanovnika. Ovdje vidimo da Hrvatska itekako odskače od tih zemalja – ima 14 umrlih na milijun stanovnika za razliku od Austrije gdje ih je manje od 5. U Belgiji 3, u Nizozemskoj 2.

Hrvatska od ovih zemalja odskače i kada pogledamo brojke hospitaliziranih. Trenutno imamo oko 450 covid bolesnika na milijun stanovnika dok su brojke u Austriji i Belgiji upola manje, oko 210. U Nizozemskoj i 4 puta manje. O tome kako na stanje u bolnicama, na ulicama i u društvu gledaju liječnici RTL Danas je razgovarao s predsjednikom Hrvatske liječničke komore Krešimirom Luetićem.

Iz prve ruke znate kako je raditi na covid odjelima koji su sve puniji, Kako komentirate prosvjede i otpor građana cijepljenju i mjerama?

Pa vidjeli smo u uvodnom prilogu da su nam kapaciteti bolnica užasno opterećeni, da u nekim bolnicama skoro polovina pacijenata su oni koji imaju COVID. Brojni kolege nam se javljaju ogorčeni ovim prosvjedom koji smo vidjeli jučer i zapravo se pitaju o čemu se ovdje radi, kao da živimo u dva paralelna svijeta, jedan svijet koji živimo i radimo mi u zdravstvenom sustavu, pacijenti i njihove obitelji, i drugi u kojem žive ovi prosvjednici. Nije mi jasno protiv čega se prosvjeduje jer Hrvatska ima jedne od najliberalnijih mjera. Uveli smo covid potvrde 4 do 5 mjeseci nakon većine EU država, a ono što je sad uvedeno je da se oni koji nisu preboljeli niti cijepljeni mogu besplatno testirati.