Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-San Marino akademik Željko Reiner te članice Skupine prijateljstva Ljubica Maksimčuk i Katica Glamuzima u nastavku posjeta Republici San Marino održali su sastanak s ministrom vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija Lucom Beccarijem.

Sugovornici su pohvalili odlične i prijateljske odnose dviju država koji se očituju i u hrvatskoj potpori zaključenja Sporazuma o pridruživanju između Europske unije te Monaka, Andore i San Marina. Potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako je riječ o sporazumu najsličnijem Sporazumu o Europskom gospodarskom prostoru koji pokazuje izvrsne rezultate u posljednjih 27 godina. – San Marino, Andora i Monako već su dobro integrirani u unutarnje tržište i vrlo blisko surađuju s EU-om, što bi se sklapanjem Sporazuma dodatno intenziviralo i produbilo, rekao je Reiner, a ministar Beccari zahvalio je na podršci.

U nastavku susreta dužnosnici su razgovarali o gospodarskoj suradnji dviju država, koja je prilično skromna, no s brojnim potencijalima za jačanje. – Obje zemlje su turističke destinacije i u tom pogledu kroz razne projekte se može postići i suradnja razmjenom iskustava i praksi s ciljem postizanja održivog turizma, rekao je Beccari te dodao kako će se iduće godine obilježiti 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa naših država što bi moglo poslužiti kako izvrsna prilika za jačanje suradnje u području obrazovanja, zdravstva, turizma i kulture.

Potpredsjednik Sabora Reiner pohvalio je suradnju Hrvatske i San Marina u kulturi, posebno u međunarodnim organizacijama poput UNESCO-a i Vijeća Europe, te predložio mogućnost razmjene kulturnih programa, posebno izložbi, a o čemu je ministar Beccari imao prilike razgovarati s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek prilikom svog boravka u Zagrebu u travnju ove godine. – Bili bismo vrlo zadovoljni potpisivanjem Memoranduma o kulturnoj suradnji između Hrvatske i San Marina, koji bi mogao pružiti izvrstan okvir za daljnju suradnju, kazao je Reiner.

Saborsko izaslanstvo također se susrelo s nizom ministara u vladi San Marina: ministrom obrazovanja i kulture, sveučilišta i znanstvenog istraživanja, politike za mlade Andreom Belluzzijem, ministrom zdravstva i socijalne sigurnosti, socijalne skrbi, političkih poslova, jednakih mogućnosti i tehnoloških inovacija Robertom Caivattom, ministrom industrije, obrta i trgovine, tehnološkog istraživanja i pojednostavljenja propisa Fabiom Righijem, ministrom rada, gospodarskog planiranja, sporta, informiranja i odnosa s autonomnim javnim komunalnim poduzećima Teodorom Lonferninijem i ministrom turizma, pošte, suradnje i Expoa Federicom Pedinijem Amatijem.

Potpredsjednik Sabora Reiner zahvalio je na toplom i prijateljskom prijemu velikog dijela vlade San Marina te naglasio kako će intenzivnija razmjena posjeta najviših dužnosnika zasigurno doprinijeti boljoj i snažnijoj sveukupnoj suradnji dviju država. Ministre je posebno zanimala uspješnost ovogodišnje turističke sezone Hrvatske te je potpredsjednik Reiner rekao da su rezultati turističke sezone i posezone ove godine vrlo dobri te kako su brojevi iznad očekivanja kako u pogledu dolazaka turista tako i u pogledu noćenja. – Hrvatska Vlada pokrenula je projekt „Safe stay in Croatia“ kako bi osigurala najviše epidemiološke standarde za naše goste i na uspjeh tog projekta, kao i na već postojeći informacijski sustav za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, smo vrlo ponosni, rekao je Reiner te pohvalio i turističku sezonu San Marina koja također bilježi dobre rezultate ove godine.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio odličje Republike San Marino

U sklopu boravka u Republici San Marino potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – San Marino akademik Željko Reiner primio je u utorak, na prigodnoj svečanosti, drugo najviše odličje koje Republika San Marino dodjeljuje stranim državljanima – Odličje viteškog reda svete Agate. Akademiku Reineru odličje je uručio ministar vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija Luca Beccari, koji prema ustavnoj strukturi vlasti obnaša funkciju predsjednika vlade.

U nastavku posjeta potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao je na svečanoj audijenciji povodom svog odlikovanja pod pokroviteljstvom kapetana regenata Francesca Mussonija i Giacoma Simoncinija, poglavara Republike San Marino. Obrativši se nazočnima na svečanosti, akademik Reiner je rekao kako mu je ovo odličje dodatni poticaj da i dalje radi na jačanju prijateljstva i suradnje San Marina i Hrvatske.

– Hrvatsku i San Marino vežu duboki i prijateljski odnosi koji sežu duboko u prošlost. Naše dvije zemlje ne povezuje samo činjenica da je Republiku San Marino osnovao Sveti Marin koji je došao s otoka Raba, zbog čega su naše zemlje ponosne i tu uspomenu brižljivo čuvamo kao i naše prijateljstvo i mnoge druge vrijednosti. Kao što ni Hrvatska nikad nije posezala za tuđim teritorijima tako se valja podsjetiti na „oca domovine” San Marina Antonija Onofrija koji je uvijek naglašavao da je najveća vrijednost ove države to što ne poseže za teritorijem svojih susjeda, istaknuo je akademik Reiner.

Kazao je kako prijateljstvo dviju država i naroda ima duboke temelje u prošlosti, da dijelimo iste vrijednosti te je, kako je rekao, osobno inicirao osnivanje Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska–San Marino u Hrvatskome saboru sa željom da i parlamentarci pridonesu još čvršćem povezivanju dviju zemalja.

– U Hrvatskoj ćete uvijek imati prijatelja, a to prijateljstvo iskazuje se i našom snažnom podrškom nastavku pregovora San Marina, Andore i Monaka s Europskom unijom o Sporazumu o pridruživanju i nadamo se da će se ti pregovori uskoro uspješno okončati na zadovoljstvo San Marina i Europske unije, rekao je Reiner.

Odličje koje je primio potpredsjednik Sabora Reiner nazvano je po zaštitnici San Marina svetoj Agati. Na dan sv. Agate 5. veljače 1740. godine Sveti otac papa Klement XII ponovno je uspostavio San Marino kao neovisnu republiku nakon kratkotrajne okupacije. Naime, San Marino je osnovan još 3. rujna 301. godine i gotovo svu svoju povijest bio je neovisan osim za vrijeme nekoliko kratkotrajnih okupacija od strane drugih država. To su odličje, među ostalima, dobili Sveti otac papa Pavao VI, engleski kraljevi Edvard VII i Edvard VIII, nekadašnji talijanski premijer Giulio Andreotti, bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a prošle godine ono je uručeno dotadašnjoj predsjednici vladi Ujedinjene Kraljevine Theresi May.