Turopoljska udruga skauta „Tur“, u sklopu projekta „Prijatelj šume“, organizirala je danas pošumljavanje Turopoljskog luga. Tisuću sadnica hrasta lužnjaka posadili su učenici triju velikogoričkih škola – OŠ Šćitarjevo, OŠ Eugena Kumičića i OŠ Jurja Habdelića.

„Projekt ‘Prijatelj šume’ sastoji se od dvije aktivnosti. Prvo smo, u školama, održali edukaciju o klimatskim promjenama, uzrocima i posljedicama te načinu na koji možemo sačuvati biološku ravnotežu u prirodi u kojoj boravimo, a drugi dio odrađujemo danas pošumljavanjem Turopoljskog luga, kako bismo obnovili dio šume“, ispričao je Alen Konjević, iz Udruge skauta „Tur“. Rekao je da je značaj ovoga projekta prepoznala i Zagrebačka županija, koja ga je financijski poduprla. Zajedno s učenicima u pošumljavanju je bio i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

lug2

„Ovo je hvalevrijedan projekt i drago mi je što danas mogu biti s našim malim sugrađanima. Turopoljska udruga skauta ima sjajne projekte, a jedan od njih je i pošumljavanje Turopoljskog luga domicilnim drvom – hrastom lužnjakom“, rekao je Kolarec.

U projekt „Prijatelj šume“ uključena je i OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Učenici ove škole u pošumljavanju Turopoljskog luga sudjelovat će 4. prosinca, kada će se u akciji moći uključiti i sve turopoljske udruge koje žele dati svoj doprinos obnovi šuma.