U ovoj školskoj godini značajno je porastao broj cijepljenih protiv humanog papiloma virusa (HPV), cijepljeno je 26.400 djevojčica i dječaka u osnovnim školama, dok je lani bilo cijepljenoj njih 20.800, istaknuli su u utorak stručnjaci.

Nešto manje su cijepljeni srednjoškolci i studenti, cijepilo se oko 40 posto učenika srednjih škola. Dvije doze primilo je 38 posto učenica i 24 posto učenika u srednjim školama, a jednu dozu 39 posto djevojčica i 27 posto dječaka, navela je na konferenciji za novinare Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U sklopu javnozdravstvene i edukativne kampanje „Budi mRAK“ u školama se održavaju edukativne radionice koje provode studenti medicine.

Istraživanje provedeno u prošloj školskoj godini na 918 učenika osnovnih i srednjih škola pokazalo je da čak 80 posto učenika ne zna koliko je HPV učestala bolest, pa time ni ne znaju da imaju dostupno i besplatno cjepivo protiv njega, upozorila je Jana Jelenić, studentica Medicinskog fakulteta i koordinator Projekta „Budi mRAK“.

Nakon što odslušaju radionicu, njihovo mišljenje se mijenja, pa prema posljednjim podacima njih 48 posto bi se cijepilo protiv HPV-a, kazala je.

Prema posljednjoj znanstvenoj studiji objavljenoj u Lancetu, cjepivo protiv HPV-a štiti čak 90 posto od raka vrata maternice.

“Hrvatska je među rijetkima u svijetu koje ima besplatno i dostupno cjepivo protiv HPV-a za djevojke i za mladiće, no odaziv nije zadovoljavajući. Šteta, zanima me tko će jednoga dana od protivnika cijepljenja držati za ruku tu ženu ili muškarca kada budu imali metastaze karcinoma koje su se adekvatnom akcijom mogle spriječiti”, rekao je Mihael Skerlev, profesor i specijalist dermatovenerologije KBC-a Zagreb. (Hina)