Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno Spomenika nestalim osobama u središtu Borova naselja, u subotu je završilo obilježavanje stradanja u Domovinskom ratu stanovnika te gradske četvrti Vukovara tijekom velikosrpske agresije 1991.

Prije toga, na obali Dunava u obližnjem Borovu održan je program “Svjedočenjem protiv zaborava” kojim je odana počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalima 1991. u tome mjestu.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod Spomen-obilježja na farmi Lovasu, između Borova i Dalja, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru.

Program “Žrtva Borova naselja za domovinu” počeo je jutros komemorativnim skupom ispred ostataka zgrade Borovo commercea, u kojoj je tijekom agresije na Vukovar bila pričuvna ratna bolnica i sklonište, a odatle sudionici u koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske, gdje je služena misa zadušnica.

Podno ostataka Borovo comercea vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. U ime Vlade, počast stradalima odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Borovu naselju sina je u studenome 1991. izgubila Anica Jugec.

“Ja sam u ovoj nesreći koja je zadesila mnoge od nas Vukovaraca imala sreću da sam pronašla sina Vjekoslava. Bilo mu je 19 godina kada je odveden iz Commercea, a onda je izdvojen iz kolone i strijeljan na Trpinjskoj cesti, kod kuće broj 33. Pucano mu je u glavu”, rekla je novinarima Anica Jugec, koja danas živi u Zagrebu, ali kaže, dok je živa i dok god bude mogla, dolazit će u vukovarsku kolonu sjećanja.

“Moram ustrajati u tome, i radi mog sina, ali i radi drugih sinova koje neke druge majke još uvijek traže”, poručila je.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, u trenutku okupacije 19. studenoga 1991., u bolnici i skloništu u Borovo commercu nalazilo se oko 800 civila i ranjenika. Neprijatelji su ga gađali tenkovima i zapalili, a  po ulasku velikosrpskog agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završit će u nedjelju odavanjem počasti žrtvama u Veleprometu te kod masovne grobnice na Ovčari.