Pokret za sekularnu Hrvatsku pozvao građane da se ne izjasne kao pripadnici vjerskih zajednica

13. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Pokret za sekularnu Hrvatsku pozvao građane da se ne izjasne kao pripadnici vjerskih zajednica


Pokret za sekularnu Hrvatsku pozvao je u ponedjeljak građane koji negoduju zbog nekih aspekata ponašanja vjerskih zajednica da se na predstojećem popisu ne izjasne kao pripadnici tih zajednica.

Pokret u priopćenju konstatira da velik broj hrvatskih građana redovito negoduje zbog nekih aspekata ponašanja religijskih zajednica, pogotovo one najveće.

Ljute se zbog ogromnih novčanih sredstava koje vjerske zajednice dobivaju iz državnog i lokalnih proračuna, zbog političkih ispada predstavnika vjerskih institucija, zbog toga što se pripadnike klera nerijetko štiti od kaznenog progona, kao i zbog pritiska na djecu da pohađaju vjeronauk i zbog dijela sadržaja vjeronauka.

Neki građani su ljuti i zbog religijske propagande u okviru drugih obaveznih predmeta i u dječjim vrtićima, te zbog religijske ideologije u javnim bolnicama, uskraćivanja reproduktivnih prava, prigovora savjesti zbog kojeg oni ili njima bliski ne mogu dobiti traženu medicinsku uslugu.

Besmisleno je vlastitim izjašnjavanjem davati legitimitet vjerskim zajednicama, a onda se kasnije ljutiti zbog toga što njihovi predstavnici rade, ističe se u priopćenju.

Kad god u javnosti isplivaju brojna pitanja na koje se građani ljute, političari i kler se pozivaju na postotak pripadnika vjerskih zajednica i vjeroispovijest izraženu na popisu stanovništva.

Logički zaključak je jednostavan – ako ne želite da religijske institucije u vaše ime rade navedene stvari, jednostavno se nemojte izražavati kao njihovi pripadnici, poručuje Pokret za sekularnu Hrvatsku. (Hina)