Ovih dana počinje  uklanjanje ograde koju je krajem 2015. godine na granicu s Hrvatskom počela postavljati tadašnja vlada koju je vodio Miro Cerar koji sada i sam pozdravlja odluku nove vlade Roberta Goloba o skidanju 200 kilometara žice.

“Radilo se o krajnjoj mjeri zbog koje smo se svi neugodno osjećali, ali i jedini način za kontrolu masovnog migrantskog vala”, kazao je Cerar u razgovoru za Slovensku televiziju, te ocijenio da je potez nove vlade da se žica sa granice konačno ukloni ispravan u novim migracijskim prilikama, te očekivanom uključenju Hrvatske u šengenski prostor.

Cerar kaže da je odluka o postavljanju 1,8 metara visoke ograde, a kasnije i bodljikave žilet-žice donesena u vrijeme kad je iz Hrvatske balkanskim koridorom u Sloveniju na vrhuncu krize s ilegalnim migracijama dolazilo i po više od deset tisuća ljudi, a Austrija i Italija razmišljale da zatvore granicu sa Slovenijom.

Cerar se potužio i na lošu komunikaciju s tadašnjom hrvatskom vladom koju je vodio sadašnji predsjednik Zoran Milanović.

“Hrvatska tada nije bila kooperativna i sama nam je organizirano slala izbjeglice preko zelene granice bez najave, nije reagirala na naša upozorenja”, kazao je Cerar.

Ovih će dana odlukom slovenske vlade pripadnici vojske početi uklanjati ogradu i druge protumigrantske prepreke prema Hrvatskoj. Računa se da će im za to biti potrebno više nego je u najavama nakon parlamentarnih izbora najavljivao premijer Robert Golob, te  će panelne ograde i žilet žica posve nestati s granice do kraja veljače iduće godine, navodi Slovenska televizija.