Počinje sezona svinjokolje; Prijatelji životinja zgroženi: ‘Lokve krvi topit će smrznutu zemlju’

24. studenoga 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Počinje sezona svinjokolje; Prijatelji životinja zgroženi: ‘Lokve krvi topit će smrznutu zemlju’

Ivica Galović/PIXSELL


Bliži se zadnji vikend u studenome i u Hrvatskoj upravo počinje sezona svinjokolje. Po seoskim dvorištima već se polako širi miris kuhane rakije, vade se korita, oštre noževi i suču rukavi. Točno se zna tko će izvlačiti i savladavati prestrašenu svinju, tko će zariti nož, tko će prati crijeva i tko će previše popiti. Uskoro će se iz raznih dvorišta čuti i nesnosni krici, vidjeti tragovi opiranja nesretnih životinja, a lokve krvi topit će smrznutu zemlju.

Dva dana prije, 25. studenoga, obilježava se Svjetski dan protiv nasilja nad životinjama.

„Ta slučajnost vrlo je značajna jer su svinjokolje ili kolinja primjer najgoreg nasilja nad životinjama i zlostavljanja inteligentnih, znatiželjnih i osjećajnih životinja koje su, ni krive ni dužne, žrtve ljudske obijesti, barbarskih navika i primitivizma”, kažu Prijatelji životinja.

„Zgražamo se zbog masovnog tradicijskog klanja i nasilja nad psima ususret Festivalu Yulin ili masovnog ubijanja dupina na Farskim otocima, a ne vidimo jednako nasilje u Hrvatskoj kada se kolju i vješaju naglavačke životinje koje su po svojoj inteligenciji, društvenosti te sposobnosti za empatiju i privrženosti dokazano superiorne psima. No, klanje je baš uvijek klanje, a patnja uvijek patnja, neovisno je li u pitanju pas, dupin, svinja, čovjek ili neka druga životinja. Klanje nije prilika za slavlje, već odvratan običaj kojega se trebamo sramiti”, ističu Prijatelji životinja, koji se već 20 godina bore za zabranu tradicije mučenja i klanja životinja po seoskim dvorištima.

Milijun i pol svinja bit će zaklano ove zime, no svinja Palčica iz Slavonskog Broda nije jedna od njih. Palčicu je od sigurne smrti spasila volonterka Darija Debeljak iz udruge Veselo dvorište. Kako je bila preslaba i presitna da bi preživjela na farmi, nazvala ju je simpatičnim imenom na koje se već nakon nekoliko dana suživota s ljudima naučila odazivati.

„Palčica živi sa psima, mačkama i drugim vrstama, sa svima se slaže, voli biti ušuškana i u toplom, češkati se po trbuhu, grickati moje uho i jesti povrće smiksano u pire. Ima svoje dnevne rutine, transporter i ormicu za šetnje, svoje mjesto u kući. Otapa sva srca pogledom svojih velikih crnih očiju, predivna je i mislim da je najbolja glasnogovornica Ministarstva Nemojmepojesti”, smije se Darija i poručuje: „Sretna sam sto sam dobila priliku izbliza upoznati ovu predivnu vrstu koja, nažalost, završava na tanjurima.”

Dodaju da, kada bi Palčica mogla govoriti, sigurno bi poručila da je običaj krvavih dvorišta civilizacijska sramota i pozvala bi sve da, umjesto proizvoda nastalih od zaklanih svinja, iskušaju dostupne i prefine biljne zamjene za meso, kobasice, salame, pa čak i svinjsku mast i čvarke.