Trodnevno državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola, sračunato na povećanje vidljivosti toga dijela hrvatskog obrazovanja, svečano je otvoreno uz glazbu u srijedu navečer u Zagrebu.

S više od 400 natjecatelja, koji dolaze iz 200 strukovnih škola, organizatori „Worldskills Croatia 2023“ ocjenjuju najvećim događajem u obrazovanju u Hrvatskoj i najvećim strukovnim natjecanjem u ovom dijelu Europe.

Organizatore, Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, prati više od 40 partnera.

Otvarajući svečanost na Zagrebačkom velesajmu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je sudionicima i organizatorima i kazao da će Ministarstvo nastaviti raditi na usavršavanju programa i kurikuluma strukovnih škola, kako bi one mogle odgovoriti zahtjevima poslova koje „danas možda i ne poznajemo u cijelosti“.

Ministarstvo će nastaviti ulagati u strukovne škole ali i povećavati iznose za stipendije učenicima koji se odluče za stem programe, te raditi na zbližavanju obrazovanja i gospodarstva.

Na četvrtom po redu „Worldskills Croatia“ sudionici će se natjecati u 46 disciplina, od tradicionalnih struka kao što su frizerstvo i kuharstvo, do suvremenih poput administracije IT sustava i pomorske nautike, pa do interdisciplinarnih poput robotike.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić pohvalio je natjecatelje za dosadašnje uspjehe, jer je njih 405 ušlo u završno natjecanje između 101.106 učenika strukovnih škola u Hrvatskoj.

Pokazali ste što naši učenici znaju i umiju, kazao je dodao da nikakva umjetna inteligencija, premda je nekome od njih „možda pomogla napisati lektiru“, ne može zamijeniti njihova znanja i vještine i naglasio da će one uvijek trebati izgradnji društva i svijeta.

Vaše obrazovanje je vaše najveće bogatstvo i nikad nemojte prestati biti žedni znanja, kazao je Živčić.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Zagreba Luka Juroš izrazio je podršku strukovnom obrazovanju i kazao da Europa počiva na vještinama, zbog čega je proglasila godinu vještina.