Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je u utorak svim sastavnicama iz sustava domovinske sigurnosti na naporima kako bi se spriječile posljedice visokih vodostaja i velikih kiša u nizu hrvatskih županija te je obećao pomoć županijama pri saniranju šteta.

“Želim iskoristiti ovu prigodu da se zahvalim svim sastavnicama iz sustava domovinske sigurnosti, vatrogascima, HGSS-u, civilnoj zaštiti, policiji, vojsci, lokalnim samoupravama i Hrvatskim vodama koji zaista rade maksimalne napore u nizu hrvatskih županija kako bi se spriječile posljedice ovih visokih voda i velikih kiša”, rekao je premijer novinarima uoči samita Vijeća Europe u Reykjaviku.

Istaknuo je kako su potpredsjednici vlade i ministri obišli niz županija, te da će to činiti i dalje.

Nakon što se proglase elementarne nepogode i utvrde štete u pojedinim županijama, kako kaže premijer, Vlada će pomoći županijama da što prije saniraju štete koje su se dogodile.

“Vidimo da klimatske promjene utječu i na ovaj način na količinu oborina kakvih prije u ovakvoj mjeri nije bilo”, ustvrdio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić, ranije danas, obišli su poplavljena područja Obrovca, Gračaca i Banovine.