Vizija Hrvatske u 2030. godini je konkurentna, inovativna i stabilna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, očuvanih resursa, dobre kvalitete života i jednakih prilika za sve, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković predstavljajući prijedlog Nacionale razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Riječ je, rekao je Plenković, o krovnom strateškom dokumentu za desetljeće pred nama, tijekom kojega u uvjetima globalizacije moramo iskoristiti svoje konkurentske prednosti.

Razvojni smjerovi strategije po njegovim riječima su održivo gospodarstvo i društvo, jačanje otpornosti na krize, zelena i digitalna tranzicija te ravnomjeran regionalni razvoj.

Među ciljeve strategije ubrojio je prepoznavanje i realizaciju razvojnih potencijala, ublažavanje posljedica ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, što brži gospodarski oporavak, održiv i stabilan razvoj, podupiranje kvalitete života te osiguravanje jednakih mogućnosti i prilika za sve stanovnike.

Naglasio je da su za sve te komponente utvrđeni ambiciozni i realni indikatori.

Prijedlog nacionalne razvojne strategije idućih će 30 dana biti u javnoj raspravi. Potom dolazi u vladinu i saborsku proceduru.

Premijer Plenković rekao je kako se nada da će u Saboru, uz kvalitetnu raspravu, uslijediti i prihvaćanje strategije uz što širi konsenzus i potporu.

Strategiju je opširnije predstavila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

(Hina)