Damir Vanđelić imenovan je privremenim ravnateljem Fonda za obnovu Zagreba jer je menadžer, a jasno je rekao da je spreman transparentno navesti svoju imovinu, rekao je u utorak premijer Plenković SDP-ovu Siniši Hajdašu Dončiću, koji je problematizirao Vanđelićevo imenovanje.

SDP-ov zastupnik naveo je na saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’ da je Vanđelić donedavno bio predsjednik uprave jednog osiguravajućeg društva, a sada je član njegova NO. Upitao je može li osoba koja će upravljati milijardama kuna u Fondu biti u sukobu interesa? ‘Ta ista osiguravajuća kuća vjerojatno ima neke novčane transakcije između građana i osiguranja od potresa; je li to potencijalni sukob interesa’, upitao je SDP-ov zastupnik.

Premijer Andrej Plenković odbacio je njegove sumnje. Vanđelić je izabran jer je menadžer, naglasio je premijer, podsjetivši da čelnik Fonda ne može ulaziti u ugovorni odnos između osiguravajuće kuće i građanina koji je prije potresa osigurao nekretninu.

„Ne vidim kojom bi to bravurom netko tko je na čelu Fonda, mogao ući u postojeći ugovorni odnos“, kazao je premijer na ‘aktualnom prijepodnevu’ u Saboru.

Naglasio je i kako je Vanđelić, od kada je imenovan, jasno komunicirao da je spreman transparentno prikazati svoju imovinu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, iako po zakonu nije dužnosnik, (pa onda i nema tu obvezu).

Dokazani u sportu ‘prijavljivanje političkih oponenata’

„Spadate u skupinu SDP-ovca koji su izvrsnost dokazali za vrijeme sporta ‘prijavljivanje političkih oponenata’ Povjerenstvu; vjerujem da ćete kao ‘dobar drug’ prijaviti i predsjednika Milanovića, jer ovdje govorite o potencijalnom sukobu interesa dužnosti koja trenutno nije definirana u postojećem zakonu. Dakle, vi prijavljujete nekoga tko trenutno po zakonu nije dužnosnik i to je dobar sport“, poručio je premijer Plenković SDP-ovu Hajdašu Dončiću.

Ocijenio je kako je riječ o PR performansu SDP-ova zastupnika kako bi se diskreditiralo vrlo kvalitetnog menadžera Vanđelića.

Mostov zastupnik Marin Miletić pitao je ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu zašto provođenje ovrha u etapama nije pokušao urediti zakonom, a ne neformalnim preporukama koje nikoga ne obvezuju.

Uvjeravali ste da ste osigurali provođenje ovrha u tri vala, no na terenu imamo drugačiju priču, sve više vjerovnika i bilježnika se ne pridržava vaših preporuka, kazao je Miletić.

Ministar je odgovorio da dnevno komunicira s predsjednicom Javnobilježničke komore (JBK) vezano za postupanje bilježnika, kako je Komora dala jasnu garanciju da će se ovrhe provoditi u tri intervala, te kako ima jamstva da bilježnici to poštuju.

Malenica ističe da izmjenama Ovršnog zakona Vlada nastavlja brigu i za dužnike i za vjerovnike.

Izglasavanjem tog zakona i donošenjem pravilnika znatno će se smanjiti javnobilježnički troškovi, zaštititi određena primanja, božićnica, uskrsnica, regres… Vjerujem da ćemo kroz izglasavanje izmjena Ovršnog zakona, ali i pripremu cjelovitog rješenja kroz novi Ovršni zakon riješiti problem ovršenih građana, rekao je ministar Malenica.

Psihosocijalno osnaživanje branitelja

Potpredsjednik Vlade Tomi Medved potvrdio je da se nakon pojave pandemije Covida-19 i potresa u Zagrebu Ministarstvo hrvatskih branitelja fokusiralo na psihosocijalno osnaživanje branitelja i njihovih obitelji.

Ukupno 98 udruga iz Domovinskog rata dobilo je sredstva za 124 aktivnosti ukupno vrijedne 8, 5 milijuna kuna, u koje je uključeno preko 13 tisuća korisnika, kazao je Medved.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da se u prvom tromjesečju iduće godine može očekivati novi natječaj za energetsku obnovu kuća.

Pretpostavljam da će uvjeti biti isti kao i ranije, a da bi dokumentacija za one koji nisu prošli na ranijim natječajima i dalje trebala vrijediti, odgovorio je ministar Predragu Štromaru (HNS) kojeg je zanimalo i koliko će novca biti osigurano?

O kojem će se iznosu raditi, Marić nije naveo, no naglasio je kako je „namjera povećati sredstva“. Prije toga je naveo da su ove godine u lipnju objavljena dva javna poziva vrijedna 210 milijuna kuna, dok je poziv za ranjive skupine vrijedan 32 milijuna kuna.

Ivan Radić (HDZ) ne dijeli tvrdnje SDP-ova Domagoja Hajdukovića da je projekt Slavonija-Baranja-Srijem PR projekt, a nizom brojčanih, financijski pokazatelja to demantira i premijer Andrej Plenković.

Posebno mi je drago da je u fokusu izgradnja novog KBC Osijek, to će biti amblematičan projekt za razvoj zdravstvenog sustava u Osijeku i Slavoniji, kazao je premijer.

Kraj anonimnim prijavama protiv nastavnika

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je da su pripremljene izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji koje će dokinuti anonimne prijave protiv nastavnika.

Rekli smo da prijava prema inspekciji mora sadržavati i ime i prezime, no pojačali smo garanciju da će takva prijava prema trećim osobama biti anonimna, kazao je ministar Fuchs.

Naglasio je da su se anonimne prijave u nemalom broju slučajeva zlorabile. Zadnjih pet godina bilo je 11. 500 prijava od čega četvrtina anonimnih.

(Hina)