Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako nema mjesta panici u borbi protiv širenja koronavirusa, a odgovarajući na kritike predsjednika Republike, poručio je kako se Vlada bavi ozbiljnim problemima te “nema vremena za trivije”.

“Postoje oni koji su pristupili ozbiljno borbi s koronavirusom i oni koji ga uspoređuju s karijesom ili kažu da se može rukovati i da ne treba nositi masku. Poruka je u tom slučaju miniranje discipline i ponašanja sukladno preporukama struke. Stožer radi na temelju zakona, pod apsolutnim nadzorom Vlade i sve što radimo radimo u interesu zdravstvenog stanja sugrađana i smanjenje širenja epidemije”, rekao je premijer gostujući u Dnevniku HRT-a.

Dodao je kako se njegova Vlada, za razliku od drugih, stalno bavi važnim temama, poput zdravstvene situacije, proračuna, radnih mjesta i sličnog i “nemaju vremena za trivije”, referirajući se time na današnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je poručio da o potpunom zatvaranju ekonomije i suspenziji ljudskih prava ne mogu odlučiti ni ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak niti premijer Plenković, već Hrvatski sabor.

Na pitanje je li nakon svih polemika između Ureda predsjednika Republike i Vlade moguća suradnja, premijer kaže kako je moguća sukladno ustavnim ovlastima. “Onoliko koliko treba, koliko je realno moguće”, poručio je.

Zdravstveni sustav ima kapacitet izdržati pritisak

Govoreći o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, Plenković je kazao kako hrvatski zdravstveni sustav ima kapacitete koji su u stanju izdržati pritisak koji se događa.

“Trenutno vidimo da postoje naznake da imamo sporiji rast nego što je bio prije nekoliko tjedana. Efekti bržeg rasta od prije nekoliko tjedana se sada vide i manifestiraju u povećanom broju preminulih sugrađana”, kazao je premijer.

Poručio je i kako nema panike jer je zdravstveni sustav dovoljno snažan izdržati pritisak te kako su mjere koje poduzimaju temeljene na strategiji koja je proporcionalna dinamici zaraze.

“Policijskog sata nema i niti se o tome uopće raspravljalo. Restiktivnih mjera koje bi bile nalik na lockdown iz proljeća također nisu na dnevnom redu jer smo svjesni posljedica za gospodarstvo, financije i naš način života”, ponovio je Plenković.

Referirao se i na izjave koalicijskog partnera, čelnika Reformista i varaždinskog župana Radimira Čačića da je sitaucija u toj županiji dramatična te da im nedostaje respiratora, rekavši kako su župan Čačić i ministar zdravstva Vili Beroš dogovorili da će varaždinska bolnica dobiti tri respiratora kroz dva dana.

Govoreći o pregovorima sa sindikatima i povećanju plaća dogovorenom za prvi dio sljedeće godine, premijer je kazao kako su odlučili omogućiti isplatu božićnica.

“Otvaramo razgovor s predstavnicima sindikata da vidimo u kojoj dinamici možemo projicirati eventualna povećanja. Očekujem od svakoga jedan osjećaj za realnost”, istaknuo je premijer.

Govoreći o proteklih 100 dana njegove Vlade u drugome mandatu, Plenković je kazao kako su se izrazito dobro borili s dosadašnjim izazovima, naglasivši da su organizirali parlamentarne izbore u najoportunijem trenutku uslijed najava da će jesen i zima donijeti jačanje epidemije koronavirusa te su na taj način omogučili stabilnost institucija.

“Unutar 100 dana smo pripremili i rebalans i proračun te poreznu reformu, novi val rasterećenja, koja u četvrtak ide na Vladu. U 100 dana smo napravili i vrlo važne daljnje korake u borbi protiv korupcije, nema zaštićenih, nema onih koji su nedodirljivi, postoji samo ime i prezime, bez obzira na stranku. Tijela koja se time bave, DORH, USKOK i policija rade samostalno, nepristrano, sukladno zakonu, bez da o tome moraju informirati nekoga”, zaključio je premijer Plenković.

(Hina)