Hrvatska će nastaviti graditi savezničke i partnerske odnose sa Sjedinjenim Državama, rekao je u nedjelju premijer Andrej Plenković, nakon što je u subotu proglašena pobjeda demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

“Prema svim podacima koje sada imamo mislim da je izvjesno koji je rezultat. Čestitali smo izabranom predsjedniku Bidenu, izabranoj potpredsjednici (Kamali) Harris i nastavit ćemo graditi savezničke, partnerske, kvalitetne odnose između Hrvatske i SAD-a. Imamo puno toga što nas povezuje, a naravno i šire transatlantsko partnerstvo koje postoji između SAD-a i EU”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s članovima Stožera civilne zaštite o covidu-19.

Dodao je kako su ovi američki izbori “pokazali nevjerojatan interes američkih građana da izađu” na birališta. “Dakle, imamo skoro 145 milijuna ljudi, ne znam je li se jutros nešto promijenilo, u demokratskom procesu što mislim da je jako dobro”, istaknuo je.

Na novinarski komentar o tome kako slovenski premijer Janez Janša još ne priznaje pobjedu Bidena i teško se miri s porazom Donalda Trumpa, Plenković je kazao: “To morate njega pitati”.

Janša je u srijedu čestitao Donaldu Trumpu, nakon što je ovaj rekao kako je pobijedio na izborima 3. studenoga, požurivši to učiniti prije nego su izborni rezultati bili i blizu proglašenja pobjednika.

Tek u subotu su vodeći američki mediji rekli da je Biden pobjednik, nakon što je odnio pobjedu u Pennsylvaniji.

Odmah mu je čestitao slovenski predsjednik Borut Pahor ali Janša to još nije učinio. Tvrdi kako su mediji, a ne neko službeno tijelo objavili pobjednika dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili.

(Hina)