Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako se tako veliki požar koji je zahvatio područje Šibensko-kninske županije nije dogodio zadnjih šest godina, te najavio da će Vlada sagledati štete i pripremiti podršku opožarenim područjima.

Plenković je uvodno na sjednici Vlade napomenuo kako je jučer s ministrima posjetio županiju i sastao se s gradonačelnikom Šibenika, županom, vatrogasnim zapovjednicima i mnogim drugima koji su sudjelovali u gašenju požara.

“Najveći za sada požar, velika suša, vjetar. Požar je imao za posljedicu da je izgorjelo između 10 i 20 kuća, što nam se nije dogodilo zadnjih šest godina, srećom nema ljudskih žrtava. Ima nešto ozlijeđenih, ali to je, s obzirom na to kakav je požar bio, za sada minimalno”, rekao je premijer.

Svima koji su se jučer angažirali zahvalio se na požrtvovnosti.

“Mi ćemo u tom smislu sagledati štete od požara i pripremiti podršku koja će ići prema Gradu Šibeniku i Županiji, kao što smo to učinili nedavno kada je riječ o sjeveru Hrvatske u kontekstu velikih elementarnih nepogoda izazvanih tučom”, najavio je Plenković.

Nadamo se da ćemo sve naše sposobnosti i sastavnice staviti u funkciju i omogućiti onima koji daju najveće napore da se i odmore i predahnu jer se ova sezona već na proljeće pokazala znatno zahtjevnijom i težom od prošlogodišnje, dodao je.

Govoreći o suši i zalihama vode u Istri, rekao je kako se Hrvatske vode zadužuju da pokrenu sve aktivnosti za potrebe povećanja mogućnosti akumuliranja dodatnih količina vode u akumulaciji Butoniga, a isto načelo je potrebno primijeniti i drugdje u Hrvatskoj.

Govoreći o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji je naišao na osude liječnika zbog oduzimanja vozačke dozvole pacijentima, Plenković je rekao kako je nakon dijaloga prigodom prvog i drugog čitanja, Vlada odlučila zastati s izglasavanjem dok se ne nađe rješenje.

“Tražili smo ministre Božinovića i Beroša da razgovaraju s obiteljskim liječnicima, a nakon toga našlo se rješenje te ćemo danas uputiti amandman na temelju kojeg su otklonjene pojedine nejasnoće i problemi koji su se mogli dogoditi”, izvijestio je.

Dodao je kako su predstavnici obiteljskih liječnika zadovoljni s rješenjem te da su našli soluciju koja je dobra i s aspekta sigurnosti i liječnika.

“Pacijenti koji su primatelji neke terapije koja može utjecati na sposobnost upravljanja motornim vozilima, će to znati i imat će svoju odgovornost da ako su pod nekim lijekovima, ne voze”, pojasnio je.

Dodao je kako će takav dijalog otkloniti zabrinutosti liječnika i sugrađana te je izrazio uvjerenje da će taj zakon Sabor sutra podržati.