Premijer Andrej Plenković predstavlja u ponedjeljak socijalnim partnerima na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, koji bi trebao vrijediti godinu dana, a težak je 1,7 milijardi eura.

Sastanak socijalnih partnera počeo je nešto poslije 10 sati u NSK, a prema najavama, na sjednici će se raspravljati i o imigracijskoj politici Hrvatske te Akcijskom planu za poticanje kolektivnog pregovaranja.

Predviđeno je da nakon sastanka izjave novinarima daju ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te partneri iz GSV-a, odnosno predstavnici sindikata i poslodavaca.

Prema najavama premijera Plenkovića, paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koji bi trebao biti usvojen na sjednici Vlade u četvrtak, trebao bi vrijediti godinu dana i bit će “sveobuhvatan, snažan i primjeren trenutku”.

“Dobro je kalibriran i pomoći će onima kojima je pomoć državnom intervencijom u ovom trenutku najpotrebnija”, rekao je Plenković prošloga tjedna najavljujući paket mjera.

Uoči sjednice GSV-a u premijer je u Banskim dvorima održao sastanak s predsjednikom Hrvatske zajednice županija Danijelom Marušićem, predsjednikom Hrvatske zajednice općina Božom Lasićem i predsjednikom Udruge gradova Željkom Turkom. Potom je održan i sastanak stranaka parlamentarne većine.

Na tim se sastancima također razgovaralo o paketu mjera pomoći, a zaprešićki gradonačelnik Turk u izjavi novinarima nakon sastanka otkrio je da je paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura.

Saborski zastupnik Silvano Hrelja rekao je da će u travnju doći do usklađivanja mirovina u vrijednosti 75 milijuna eura, a u svibnju bi umirovljenici trebali dobiti pomoć od ukupno također 75 milijuna eura.

Cijena električne energije ostat će ista idućih šest mjeseci, a cijena plina godinu dana.

Hrelja: Građani zaštićeni od inflacije idućih šest mjeseci, odnosno godinu dana

Nakon što je mjere za ublažavanje udara inflacije premijer Andrej Plenković predstavio u ponedjeljak koalicijskim partnerima Silvano Hrelja (HSU) izjavio je da će građani biti zaštićeni od velike inflacije još narednih šest mjeseci za električnu energiju a godinu dana kada se radi o ostalim mjerama, uključujući i cijenu plina.

“Suština mjera je da građani uživaju zaštitu od velike inflacije još narednih šest mjeseci za električnu energiju te narednih godinu dana sve ostale mjere, uključujući i cijenu plina”, rekao je Hrelja nakon koalicijskog sastanka.

Trošak subvencije električne energije za oko 2,1 milijuna građana iznosi otprilike 600 milijuna eura, dok je za pomoć građanima, poduzetnicima preostalih milijardu eura. Ukupno je to više od 1,6 milijardi eura, kazao je Hrelja.

Dodaje je da ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije, odnosno umirovljenike.

Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka, otkrio je detalje Hrelja.

Napomenuo je i da će u travnju biti isplaćeno 75 milijuna eura za usklađivanje mirovina.

Povećava se i iznos za dječji doplatak i pojavljuju se neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike, rekao je Hrelja.

“Sve što se trebalo uskladiti uskladilo se, još su dodane neke nove mjere, a sve koje su do sada bile ostaju”, zaključio je Hrelja.