Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da je predstojnik njegovog ureda Zvonimir Frka Petešić imao pravo na stan koji koristi u Jurišićevoj ulici dok je predsjednika Zorana Milanovića koji to smatra kaznenim djelom prozvao za političku igru.

Plenković je nakon sjednice predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a pozvao Milanovića da prijavi Frku Petešića ili njega kao premijera ako misli da je to kazneno djelo, osvrćući se na izjavu Milanovića koji tvrdi da Frka Petešić parazitira na našoj grbači, da je to kazneno djelo i ga Plenković brani.

“Ako znate za kazneno djelo, a ne prijavite ga onda ga i sami činite kazneno djelo pa ga je pozivam da prijavi kazneno Državnom odvjetništvu Zvonimira Frku Petešića ili mene kao premijera osobno pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili postoji zlonamjerna, politikantska, bahata, bezobrazna, neargumentirana politička igra”, rekao je premijer.

Zaključio je da po toj logici možemo reći da parazitiraju svi državni dužnosnici.

“To je jedna sramota i ova haranga koja se radi na Frku je jedna od najsramotnijih epizoda. On ima pravo na taj stan po svim kriterijima, nije utjecao na dinamiku obnove te zgrade ali eto treba malo blata baciti”, kazao je premijer.

Premijer je objasnio novinarima zašto se predstojnik njegovog ureda nije prijavio u Salima gdje ne živi, a za što je previđena novčana kazna od 500 do 5000 kuna.

Pojasnio je da je Frka Petešić Hrvat čiji su roditelji emigrirali u Francusku i rodio se u Francuskoj u Parizu, a nema nekretnine u vlasništvu u Francuskoj ni Hrvatskoj.

Jedino što ima u pogledu vlasništva je obiteljska kuću u Salima, a povratkom s mjesta veleposlanika u Maroku gdje ga je poslala Vlada SDP-a postao je predstojnik ureda premijera čime je postao najviše rangirani državni tajnik i stekao na to pravo.

Premijer je dodao da je dužnosnički mandat privremenog karaktera pa je sukladno tome i njegovo boravište u Zagrebu privremeno, dok je prebivalište koje je kao slobodan građanin odabrao tamo gdje njegova obitelj ima vlasništvo a to je Dugi Otok.

Premijer je ustvrdio kako je siguran da je Frka Petešić od svih svojih dana kad je zadnjih 50-ak godina dolazio iz Francuske u Hrvatsku najviše proveo na Dugom Otoku, a ne u Jurišićevoj, a iz to plaća sve ove godine porez i zagrebački prirez.

“Ne laže, ne krade, ne parazitira nego radi i siguran sam najmanje duplo od Milanovića, ako ne i više”, zaključio je premijer.

Za predsjednika Milanovića je rekao da ne zna što je rekao ali pretpostavlja da je to bila “tirada uvreda s nizom epiteta kojima on kontinuirano već dvije godine zagađuje komunikacijski prostor u Hrvatskoj, snižava kultura dijaloga pa onda mnogi od njega prepisuju”.

Privedene zbog vrijeđanja na facebooku pozvao na kavu u Banske dvore

Vezano za slučaj privođenja u Zadru zbog komentara o njemu na facebooku, Plenković je rekao da s tim nije imao nikakve veze, da je to bilo postupanje a ne privođenje te je aktere pozvao na kavu.

“Dapače, taj gospodin, jedan stariji od mene, drugi je mojih godina pozivam ih da dođu na kavu u Banske dvore da me upoznaju. Ako će nakon razgovora i argumenta misliti to što misle, ja ću to poštovati”, proučio je premijer, dodavši da mu od mora prijetnji i uvreda prema njemu koje su u najveće mjeri utužive nije palo napamet da tražim sudsku zadovoljštinu od medija ili novinara.

Osvrćući se na izjavu predsjednika da ostavi ljude na miru pa će to imati utjecaja na policiju, Plenković je rekao da ne postoji politička instrukcija, niti bi to bilo u demokratskom društvu normalno niti postoje politički nalozi da policija postupa ovako ili onako.

“Kao što mi ne politiziramo vojsku tako ne politiziramo ni policiju”, poručio je.

Vezano za referendum za čije je raspisivanje Most predao potpise, Plenković je rekao da bi koštao kao i izbori, oko 120 milijuna kuna. Drži međutim da je pravi trošak što iza te navodne inicijative građanskih udruga stoji jedna politička stranka, a glavna tema referenduma je – nemojte se cijepiti.
Premijer je novinarima također rekao kako su na sjednici stranačkih tijela večeras razgovarali o povećanju cijena struje i plina koje još nisu pogodila kućanstva u Hrvatskoj. Najavio je da će ići u tri smjera, a prvi će povećati naknadu za socijalno ugrožene obitelji.

Namjera je, kazao je da se prvo proširi opseg primjene vaučera za struju i plin i da se poveća iznos naknade tako da svi koji su u nezavidnoj situaciji dobiju poticaj da lakše riješe pitanje režija.

Drugo je stavljanje u funkciju uloge HEP-a koji može svojim aktivnostima dio tog tereta ublažiti, a treće se pitanje odnosi na naknade i poreznu politike kako bi smanjili tu cijenu koja će porast.

Plenković je pozdravio ideju da se učenici jednom tjedno testiraju.

Božinović: Opskrbiti škole dovoljnom količinom brzih antigenskih testova

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je danas u Cetingradu da će posebno povjerenstvo Ministarstva obrazovanja donijeti odluku o planu da se sve škole, srednje i osnovne, opskrbe dovoljnom količinom brzih antigenskih testova, da se oni podijele učenicima, odnosno roditeljima kako bi oni mogli kod djece brzo provjeriti jesu li zaraženi ili nisu.

„Ako se pokaže da se neko dijete zarazilo, njihovi kontakti, ako su negativni na testu, ne bi više automatski išli u samoizolaciju. To je nešto na čemu se radi i ubrzo će Ministarstvo izaći s uputom o tome, a  mislim da je provjera roditelja je li im dijete inficirano dobro i za dijete i za ostalu djecu i normalno odvijanje školskog procesa“, rekao je Božinović. (Hina)