Plenković poručio iz Koprivnice: U prvoj godini drugog mandata Vlade stvoreno 50 tisuća radnih mjesta

20. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Plenković poručio iz Koprivnice: U prvoj godini drugog mandata Vlade stvoreno 50 tisuća radnih mjesta

Matija Habljak/PIXSELL


Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da se Hrvatska brzo vratila na put gospodarskog oporavka nakon koronakrize, a da ovo desetljeće, uz financijsku injekciju iz Europe od 25 milijardi eura, može u punom smislu riječi biti razvojno.

Plenković je to poručio na otvaranju konferencije Večernjeg lista i Podravke “Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva”.

Apostrofirao je da je pandemija koronavirusa dovela do najveće zdravstvene krize gospodarske od Drugog svjetskog rata, a Hrvatsku je do sada, što zbog neočekivanih troškova, što zbog smanjenih prihoda, koštao 35 milijardi kuna.

Poručio je da je Vlada u toj krizi opravdala svoju ulogu te stala iza privatnog sektora, očuvala njegovu likvidnost, kao i radna mjesta.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamo

Emica Elvedji/PIXSELL

Ustvrdio je da je Hrvatska imala vrlo dobru reputaciju s obzirom na postignuća prije koronakrize, a za vrijeme te krize kao ključno je upravo apostrofirao zadržano povjerenje međunarodnih financijskih institucija, financijskih tržišta, pa između ostalog i agencija za kreditni rejting. To povjerenje, uz političku stabilnost, stvorilo je okvir za ovo gdje se danas nalazimo, istaknuo je Plenković.

Rekao je da se Hrvatska brzo vratila na put gospodarskog oporavka te da s optimizmom gleda na rast BDP-a u 2021. godini. Podsjetio je da se ranije predviđao gospodarski rast u ovoj godini od oko pet posto, dok se sada očekuje da bi hrvatsko gospodarstvo moglo porasti i sedam posto.

Apostrofirao je i rast investicija, kao i stvorene preduvjete da turistička sezona ostvari rezultate iznad svih očekivanja, pri čemu je od početka godine ostvareno 12 milijuna dolazaka turista i više od 75 milijuna noćenja, što je u u odnosu na 2019. ostvarenje od 67 posto dolazaka i 77 posto noćenja.

Također, prema podacima HZMO-a koji su indikator zaposlenosti, Hrvatska je krajem srpnja ima nešto više od 1,6 milijuna osiguranika, što je najviše u posljednjih 13 godina.

Predsjednik Vlade je istaknuo da je već u prvoj godini drugog mandata Vlade stvoreno 50 tisuća radnih mjesta, odnosno polovina od najavljenih 100 tisuća do kraja mandata. Stopa nezaposlenosti je na 7,4 posto, stopa zaposlenosti na 66,9 posto, dok je prosječna plaća u lipnju iznosila 7.175 kuna, a cilj je da ona do 2023. dosegne tisuću eura, što bi trebalo koincidirati i s članstvom Hrvatske u eurozoni.

Apostrofirao je težnje ka ulasku u eurozonu, za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine, pri čemu je poručio da se ranije nisu čuli glasovi onih političkih aktera koji tvrde da nije dobar trenutak za ulazak u eurozonu. “Ja ih se ne sjećam od ranije (…) i oni nikakvu identifikaciju s tim procesom nemaju”, rekao je Plenković te poručio da je važno to raščistiti i da se vidi “tko je tko”.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamo

Matija Habljak/PIXSELL

Naveo je već poznate prednosti ulaska u eurozonu, poput nestanka valutnog rizika te poručio da je potrebno razjasniti sve nedoumice kod sugrađana kada je u pitanju taj proces, između ostalog napomenuvši i da će u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama koje su uvodile euro, postojati kontrolni mehanizmi po pitanju rasta cijena.

Uskoro 820 milijuna eura u sklopu NPOO-a

Plenković je podsjetio i da će Hrvatska u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) uskoro dobiti gotovo 820 milijuna eura, a kada se i ona uzmu u obzir, Hrvatska će biti oko 50 milijardi kuna u plusu u odnosu na uplate u europski proračun.

Hrvatska će u ovom desetljeću imati na raspolaganju iz europskih izvora oko 25 milijardi eura, a Plenković je istaknuo da je važno iskoristiti tu financijsku injekciju, ponovivši da ona predstavlja generacijsku priliku.

“Desetljeće pred nama ima sve preduvjete da bude u pravom smislu razvojno i da uhvatimo korak sa zemljama srednje i istočne Europe”, ocijenio je Plenković te poručio da je cilj bio da zbog krize ne dođe društvenog rascjepa i kaosa, što se naposljetku i nije dogodio.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamo

Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Vlade je između ostalog podsjetio i na mjere za samozapošljavanje, mjere koje olakšavaju dolazak digitalnih nomada u Hrvatsku, skoro ukidanje viza za građane za putovanje u SAD, cilj ulaska u Schengen, otvaranje LNG terminala, projekt izgradnje Pelješkog mosta, kao i nabavku zrakoplova Rafale.

Ustvrdio je i da će perspektiva Hrvatske biti uvjetovana sve ekstremnijim klimatskim uvjetima, posljedica čega je i rast cijena hrane i energenata, a na takve izazove će se trebati odgovarati i na nacionalnoj i globalnoj razini, između ostalog i ubrzanjem zelene i digitalne transformacije gospodarstva, uz korištenje izdašnih europskih sredstava. U kontekstu sve većeg rasta cijena energenata, upravo LNG terminal predstavlja bitan element za hrvatske potrošače i industriju, rekao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u svojoj je prezentaciji sveobuhvatno podsjetio na poreznu reformu, provedenu kroz pet krugova, pri čemu je porezno rasterećenje do sada iznosilo više od deset milijardi kuna.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamo

Emica Elvedji/PIXSELL

Rekao je i da je 2021. prva godina u kojoj je Vlada odlučila pauzirati kada su u pitanju porezna rasterećenja, a zbog izazovne gospodarske situacije koja za to ne ostavlja prostor.