Premijer Andrej Plenković kazao je u srijedu kako će vlada osigurati spremnost sustava u borbi protiv pandemije koronavirusa, za koju nitko ne zna koliko će još trajati, poručivši kako je ovo vrijeme požrtvovnosti i odgovornosti svakoga od nas.

Plenković je najavio da će Vlada nastaviti osiguravati spremnost javnozdravstvenog sustava u borbi protiv pandemije i svu potrebnu opremu kako bi se sačuvali ljudski životi, zdravlje građana i gospodarstvo, te istodobno raditi na dostupnosti, kvaliteti i učinkovitosti zdravstvene zaštite i modernizaciji zdravstvenog sustava.

“Mjere donosimo pravodobno i primjereno zdravstvenoj situaciji, uzimajući pritom u obzir i gospodarske okolnosti”, rekao je Plenković podnašajući Saboru vladino godišnje izvješće.

Dodao je kako nitko ne zna koliko će ova pandemija još trajati, hoće li trajati nekoliko mjeseci ili puno dulje, ni koliko će ovaj val trajati, hoće li jačati ili ne, te hoće i biti još drugih valova i koliko. što unosi veliku neizvjesnost.

“U proteklom mandatu suočili smo se s velikim brojem kriza, pa i ovom, daleko najvećom od svih, i pokazali smo da se znamo nositi s kriznim situacijama te hladne glave, čvrsto i odlučno voditi zemlju kroz turbulentna i teška vremena”, poručio je Plenković.

Uvjeren je da će Hrvatska kao i prije trideset godina  pokazati da ima snagu, sposobnost i ljude za uspješno prevladavanje krize.

Plenković je kazao da je jesenski val posebno pogodio Europu, te da su brojne zemlje uvele strože mjere ograničenja kretanja ljudi, od policijskog sata do potpunog zatvaranja, te ponovio da Hrvatska zasad ne razmišlja o takvim mjerama. “Ali to ponajprije ovisi o odgovornosti koju ćemo svi zajedno pokazati u pridržavanju zaštitnih mjera”, rekao je.

Zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima koji su sada na prvoj crti i izlažu vlastito zdravlje da bi spasili živote drugih, ali i radnicima i i poduzetnicima koji održavaju gospodarstvo .

“Ovo je vrijeme odgovornosti svakog od nas, požrtvovnosti svakog od nas, ovo je vrijeme solidarnosti cijele nacije. Uvjeren sam da će Hrvatska pokazati da ima snagu, sposobnost i ljude zahvaljujući čemu ćemo i ovo prebroditi”, zaključio je.

Plenković je naglasio i i kako je pred Vladom još puno posla i da je još mnogo stvari kojima se možda Vlada nije stigla baviti koliko je htjela zbog nepredvidivih izazova.

“Svjesni da je u našem radu bilo i propusta, od kojih ne bježimo, ali radili smo zdušno, s puno energije te s iskrenom željom da prilike i život u Hrvatskoj učinimo znatno boljima nego kakvima smo ih zatekli. Držim da smo u velikoj mjeri u tome i uspjeli”, kazao je Plenković.

Istaknuo je da smo u ovu godinu ušli s čvrstim temeljima i namjerom da nastavimo u smjeru gospodarskog i društvenog razvoja Hrvatske, ali da je nažalost neočekivana pandemija koja je pogodila Hrvatsku i svijet i izazvala zdravstvenu, gospodarsku i društvenu krizu, a potom potres u Zagrebu, usporilo naš put.

Dodao je da smo spomenute izazove dočekali puno spremniji zahvaljujući svim ranijim ostvarenjima koji su omogućili da se mnogo uspješnije nosimo s poteškoćama i neizvjesnošću.

Podsjetio je na povećanje plaća, mirovina i naknada, smanjenje poreznog opterećenja, povećanje zaposlenost u prošle tri godine, smanjenje broja blokiranih i siromašnih. „U prve tri godine značajno smo podigli razinu socijalne sigurnosti naših sugrađana”, kazao je.

Podsjetio je i na racionalno upravljanje javnim financijama, ostvarenje tri proračunska suficita, smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, vraćanje investicijskog kreditnog rejtinga.

Kazao je da se provodi reforma obrazovanja, da se povećalo ulaganje u znanost, te je ubrzana ugovorenost i iskorištenost europskih fondova .

“Iza nas je sadržajnih 100 dana rada Vlade u kojima nam je na prvom mjestu bilo osigurati zdravstvenu, političku, financijsku i gospodarsku stabilnost i biti oslonac našem gospodarstvu i građanima”, rekao je premijer. (Hina)