Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu sa saborskog Aktualnog prijepodneva kako će se parlamentarni izbori održati kada su i predviđeni, te kako HDZ c, jer ih je dobio prije nešto više od dvije godine.

Tko god  ima pretenzije za izbore, neka se priprema, oni će bit onda kada su predviđeni, rekao je premijer i poručio kako je njegovoj Vladi agenda politička stabilnost, bez koje ne bi bilo gospodarskog rasta, zaposlenosti, paketa mjera vrijednog 26 milijardi kuna…

Plenković je to izjavio odgovarajući na konstataciju Davorka Vidovića  (Socijaldemokrati) kako se još nije očitovao o pitanju koje je otvoreno prije mjesec danas, a tiče se ustavnom zajamčene jednakosti građana i vrijednosti glasa, koji postojećim rješenjem (o izbornim jedinicama ne vrijedi jednako.

Kad dođe vrijeme, artikulirat ćemo prijedloge

“Je li netko bacio nešto u eter, pa bi mi trebali na to skakati kao pilići, nije naš stil, imamo svoje prioritete i svoj program, svoju metodologiju”, odgovorio mu je premijer, napominjući kako je opće poznata činjenica da se dogodilo previše diskrepancije u veličini izbornih jedinica u odnosu na broj stanovnika.

„Kao HDZ i saborska većina, kad dođe vrijeme, artikulirat ćemo prijedloge koji bi mogli modificirati postojeći sustav da ta diskrepancija dođe u plus, minus pet posto, kad će to biti, prepustit ćete nama da odlučimo“, rekao je.

Nikola Grmoja (Most) istaknuo je da je Visoki upravni sud prije dva dana donio pravomoćnu presudu kojom je diplomat Damir Sabljak nakon četiri godine progona zbog ukazivanja na korupciju, ponovno vraćen na posao.

“Kako se osjećate kao čovjek koji štiti kriminalce, a progoni nevinog čovjeka”, upitao je premijera kojem je uručio odluku Suda.

Rješenje ću proslijediti ministru Grliću Radmanu, on će ga proučiti i reći koji je njegov stav o tome, uzvratio je Plenković Mostovu zastupniku koji je pak izjavio da su USKOK i DORH u Ministarstvu vanjskih poslova vezano uz tu temu.

“Neću vas pozivati da dadete ostavku, nećete to napraviti, ali vaš kraj dolazi, a tada će se vama baviti neovisne i slobodne institucije”, rekao je premijeru.

Penava: Vladin nemar doveo do zatvaranja tvornica, gubitka radnih mjesta, iseljavanja

Premijer Plenković je pak odbacio prozivke Ivana Penave da ne vodi brigu o državnim interesima, da je „razina nerazumijevanja i nemara“ koju Vlada iskazuje prema gospodarstvu dovela do zatvaranja niza značajnih tvornica, gubitka tisuća radnih mjesta, iseljavanja.

„Vaša kratkovidnost je već dugo opasna za nacionalne interese, a s Inom i Fortenovom šteta koju radite je dosegnula vrhunac“, kazao je Penava, pitajući se i gdje je nestala strateška važnost Agrokora kada je Arapima omogućeno da preuzmu pojedinačno najveći vlasnički udio u Fortenovi.

Plenković ga podsjeća je je prije pet i pol godina bivši vlasnik Agrokora izručio državi praktično bankrotiranu kompaniju, sa sedam milijardi eura duga.

Naravno da smo reagirali i radi zaposlenika, poljoprivrede, cijelog gospodarstva, kazao je i naglasio kako se kompanija „iz gliba“ dignula praktično na tržišnu razinu, smanjila dug na 1,1 milijardu.

Tko je doveo Ruse u Hrvatsku, jesam li ja išao u Moskvu potpisivati ugovore o kreditu, ili je to radio bivši vlasnik, upitao je Penavu, podsjetivši da je restrukturiranje Agrokora procijenjeno kao jedno od najboljih u svijetu.

“Priča koja se sada dogodila (…) nema mađioničara koji bi moga znati što bi se dogodilo uz transakciju koja se možda zbiva iz Rusije u Rusiju ili iz Rusije u Emirate. Tolike sposobnosti nema ni jedna vlada, pa ni naša”, rekao je premijer.