Plenković: ‘OLAF i Ured europskog javnog tužitelja nisu izmišljeni zbog Hrvatske’

24. studenoga 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Plenković: ‘OLAF i Ured europskog javnog tužitelja nisu izmišljeni zbog Hrvatske’


Premijer Andrej Plenković istaknuo je u srijedu kako je Hrvatska u osam godina članstva u EU povukla 50 milijardi kuna više nego je uplatila, naglasivši kako problema u povlačenju novca iz europskih fondova ima u svim zemljama.

“U osam godina članstva u EU povukli smo više od 80 milijardi kuna, a uplatili 30, u plusu smo 50 milijardi, odgovorio je premijer u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’ Domagoju Hajdukoviću (Klub socijaldemokrata).

Naglasio je kako u svim zemljama ima problema u povlačenju fondova te poručio da OLAF i Ured europskog javnog tužitelja nisu izmišljeni zbog Hrvatske.

Naša je Vlada rekla da želi participirati u tom instrumentu jer želimo stroži nadzor korištenja europskih fondova, ja s tim nema problema, ako je netko kriv odgovarat će, ako nije…, uzvratio je Plenković zastupniku koji ga je pitao kako će sankcionirati odgovorne zbog neodgovornog trošenja novca iz EU fondova.

Jeste li znali za kriminal ministrice Gabrijele Žalac ili je preveslala i vas, rade li senzori još uvijek, upitao je Hajduković premijera.

Suglasio se da je Hrvatska u plusu s uplatama i isplatama u blagajnu EU, ali i naglasio kako je bit njegova pitanja je li taj novac pokraden od premijerovih stranačkih kolega ili je došao do onih do kojih je trebao.

Moraju li se i druge države crvenjeti kad im OLAF radi ‘dar mar i hapsi suradnike, ako ste odgovorni za silan novac koji nam dolazi iz EU, onda ste po toj logici odgovorni i kad se taj novac pronevjeri, pokrade, poručio je zastupnik Plenkoviću. (Hina)