Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da će se nakon imenovanja nove Uprave Ine odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.

„Razgovori o promjeni načina upravljanja Inom krenut će odmah. Dopustimo da danas završi Nadzorni odbor, neka priopće što su odlučili pa ćemo nastaviti razgovore, a koordinirat će ih ministar Filipović”, rekao je novinarima Plenković, napomenuvši da ne može reći do kojeg roka će to biti.

Bili su sudski postupci, pokušavale su to i ranije Vlade, to je vrlo komplicirano i teško zato što stalno vozimo po tračnicama o kojima su odlučili neki drugi ljudi ranije, puno godine prije nas, i nosimo se s time, naglasio je.

“Idemo s novom Upravom i kad se to sve skupa riješi, kad se donese odluka o vanjskom revizoru, nastavit će se procesi i razgovori s mađarskom stranom koji moraju dovesti do promjene načina upravljanja. Ovo kako je bilo do sada ne može ostati”, kaže premijer.

U konačnici, Ina je naša kompanija, ona je tu u Hrvatskoj, važna nam je u energetskoj krizi i nije normalno da se odluke donose tako, a kamoli da se ide za počinjenjem kaznenih djela, a da reputacijsku štetu snosi Vlada, poručio je.

Dogodilo se da u vrijeme najveće energetske krize i enormnog rasta cijene plina i nafte, a posljedično i struje, imamo nečuvenu aferu u kojoj netko tko je zadužen i dobiva plaću da se bavi prodajom plina u ime Ine praktički radi kazneno djelo, a da to nitko ne vidi, čime je počinjena i enormna reputacijska šteta za kompaniju.

Osim kompanije, šteta je počinjena i dioničarima, MOL-u, a neku vrstu političke štete zadnjih mjesec dana trpi i hrvatska Vlada, puno više nego MOL, kazao je premijer.

Ustvrdio je da Vlada možemo dati samo ponudu koja će izdržati test vremena.

„Ja nemam luksuz kao premijer dati ponudu koja bi bila nalik na afektivnu cijenu, nego samo ponudu koja je poduprta nekim argumentima i procjenama, koja će izdržati test vremena i stručne procjene. Ova je situacija teška, opterećujuća, loša za odnose Hrvatske i Mađarske, a i za samo funkcioniranje kompanije”, kaže Plenković.