Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH kazao je u petak kako Hrvatska nije pogriješila kada je naručila većinski dio cjepiva od AstraZenece, javljaju vijesti.hr.

“Mi smo naručili 8,7 milijuna doza, imat ćemo viška.”

Upitan osjeća li se namagarčeno, odgovorio je kako je i AstraZeneci bitno da riješe problem koji ima jer šteti i njenoj reputaciji.

Dodao je i kako je registracija ruskog cjepiva Sputnjik V u tijeku te da će trajati još tjednima.  Što se tiče povjerenja u AstraZenecino cjepivo, kaže kako će temeljiti odluke na struci.

“Ovo što se kod nas događa je zbog medijske slike, a ne zbog konkretnih slučajeva u Hrvatskoj. Mi smatramo da nema nijednog razloga da se stane s cijepljenjem AstraZenecom, ali ako struka kaže nešto drugo, ne vidim što bi trebalo upućivati Vladu da slijedi primjer neke druge države koja možda ima neke druge motive. Možda oni imaju dovoljno nekih drugih cjepiva. Ja sam se cijepio prije dva dana i mislim da sam OK”, objasnio je.

Plenković je zaključio: “Naš je stav da moramo dobiti doze koje smo tražili, ako se to ne ispuni, moramo tražiti naknadu štete. Znali su i oni to pri potpisivanju ugovora. Te doze nije lako proizvesti.”