Premijer Andrej Plenković istaknuo je na sjednici Vlade u srijedu kako će se dogovor sa sindikatima državnih i javnih službi o povećanju plaća ugraditi u buduću plaću te je trajno rješenje, ali i kako se odnosi i na službenike u pravosuđu koji su u štrajku posljednjih nekoliko dana.

Plenković je u uvodnom govoru podsjetio kako su dogovor postigli uoči sjednice GSV-a, nakon razgovora koji su vođeni na ministarskoj razini, a u kontekstu donošenja novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama koji će uskoro ići u javno savjetovanje, biti donesen ove godine, a stupiti na snagu početkom iduće godine.

“Željeli smo naći jedno zajedničko, gotovo pa univerzalno rješenje kojim bismo premostili aktualnu situaciju s pregovorima koji su se vodili na temelju granskih ugovora”, rekao je premijer.

Ponovio je kako su sa sindikatima došli do rješenja gdje će se plaća povećati za 100 eura onim zaposlenicima s koeficijentom od 0,631 do 1,00. Za 80 eura raste plaća onima s koeficijentima od 1,111 do 1,523, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1,530 do 1,867.

U sljedećim danima će potpisati memorandum o razumijevanju i isplati ovog privremenog dodatka na plaće službenika i namještenika u državnim i javnim službama, ali koji će biti trajnog karaktera.

“Povećanja će se ugraditi u buduću plaću temeljem novog zakona, uredbi i rješenja. Ovaj zajednički dogovor, zajedničko postignuće u duhu suradnje između Vlade i sindikata, visokog stupnja povjerenja i razumijevanja opće ekonomske i socijalne situacije, je zajedničko ulaganje u veće plaće na temelju novog zakona iduće godine”, rekao je Plenković.

Pri tome je istaknuo kako će se ta rješenja primijeniti i na službenike i namještenike u pravosuđu.

Plenković se osvrnuo i na prvu sjednicu Vijeća za digitalnu transformaciju istaknuvši kako je za Hrvatsku bitno da bude u korak s četvrtom industrijskom revolucijom te da radi na zanimanjima budućnosti i globalnoj konkurentnosti.

Govoreći o Sustavu za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), premijer je izvijestio kako je testiranje prošlo uspješno i 80 posto mobilnih uređaja je zaprimilo poruke te se radi na otklanjanju prvih testnih faza nedostataka.

“Vjerujemo da će taj sustav biti itekako koristan i dobar”, poručio je.