Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da se provjerava što se dogodilo u vezi s prodajom 43,4 posto udjela u Fortenova grupi, koji je od ruskog Sberbanka otkupio privatni ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te je istaknuo kako je neobično da netko u jedan dan dođe i istrese toliki novac.

Ruska Sberbanka očekivala je da će prodati suvlasnički udio u Fortenova grupi mirovinskim fondovima za pola milijarde eura, no nakon što je ta operacija propala, otišla je nekim drugim putem, a što se dogodilo, to provjeravamo, rekao je u Bjelovaru predsjednik hrvatske Vlade.

Jako mi je neobično da netko u jedan dan dođe i istrese toliku količinu novaca, “last minute”, istaknuo je Plenković te je poručio kako je ključ cijele priče da kompanija funkcionira normalno.

Sberbanka je više nego očito tražila način proda svoj suvlasnički udio u Fortenova grupi za što veći iznos, s obzirom na to da se radi o banci čije specijalnost nisu ni poljoprivreda ni prehrambena industrija, rekao je premijer na pitanje o događajima u nasljednici Agrokora.

”Mirovinski fondovi su samoinicijativno krenuli u operaciju preuzimanja tog udjela. Vlada je dala sva odobrenja pazeći na sve kontrole i sukladno zakonima. U tom je trenutku Sberbanka očekivala da će prodati fondovima svoj udio za 500 milijuna eura”, izjavio je Plenković prilikom obilaska novoizgrađene zgrade u Općoj bolnici Bjelovar.

Međutim, operaciju je stopirao mirovinski fond vezan uz njemačku kompaniju Allianz zbog još uvijek nepoznatih razloga, podsjetio je premijer.

”Nakon toga Sberbanka je išla nekim drugim putem, našla je ulagača iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je u vrlo kratkom roku isplatio veliku količinu novca. Mi ćemo provjerit što se dogodilo, je li sve u skladu s paketima sankcija koje je donijela EU”, kazao je Plenković koji je podsjetio da je rat u Ukrajini doveo do osam paketa sankcija, a u jednom trenutku pod sankcijama se našao i Sberbank.

Predsjednik Vlade ističe kako je najvažnije da Fortenova funkcionira normalno. Napominje da država nije njezin vlasnik, a ono što se trenutačno događa jest promjena jednog od suvlasnika.

Sberbanka je postala suvlasnikom tadašnjeg Agrokoru zahvaljujući kreditu od 1,2 milijarde eura, nakon čega je svoje potraživanje pretvorila u suvlasnički udio.

”Kompanija koja je dovedena u bankrot, istresena je nama u krilo. Posebnim smo zakonom spasili kompaniju, očuvali radna mjesta u Hrvatskoj i drugim državama u susjedstvu, očuvali OPG-ovce u cijelosti, isplatili dobavljače, vratili  kompaniju na tržišne osnove”, napomenuo je Plenković pozivajući se na Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH iz 2017., koji se kolokvijalno naziva ”lex Agrokor”.