Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako ne želi reći na koju ga životinju podsjeća predsjednik Republike Zoran Milanović poručivši kako to nije razina kulture i komunikacije dostojne predsjednika Republike.

“Odustat ću od odgovora o nekoj životinji na koju bi me predsjednik, nadasve normalan, fin kulturan i pristojan, normalan ljepotan s Pantovčaka, mogao podsjetiti”, rekao je Plenković novinarima u Karlovcu.

Milanovićeve frustracije jer je pravno poražen i politički ponižen

Milanović je ranije, za vrijeme obilježavanja 30. obljetnica akcije Plitvice i komemoracije poginulom redarstveniku Josipu Joviću, sebe usporedio s orlom, a Plenkovića s nilskim konjem.

“Nismo isti ekosistem, ja sam orao, a on je nilski konj. Papa lopoče, ali ima opaku narav. Nilski konj je opasniji od hijene. Ja sam sokol – znaš na čemu si”, kazao je Milanović.

Govoreći o izboru predsjednika Vrhovnog suda, Plenković je podsjetio kako je Ustavni sud rekao da način na koji je Milanović predložio Zlatu Đurđević na tu funkciju nije u skladu Ustavom i zakonom.

“Uz to što je pogriješio, korijen je frustracije da je on pravno poražen i politički ponižen”, ustvrdio je Plenković dodavši kako se tu ne radi o osobnom sukobu.

Milanović se treba prisjetiti izbora 2016. godine, kada ga je, kao predsjednika SDP-a, porazio na parlamentarnim izborima, rekao je Plenković dodavši kako bi na parlamentarnim izborima 2011. godine, kada je Milanović došao na vlast, pobijedio bilo tko na čelu SDP-a jer se prije toga dogodio “slučaj Sanader” i optužnica Mladena Bajića protiv HDZ-a.

Uz to, Milanović mu do danas nije čestitao na izbornoj pobjedi u 2016. godini. “Otuda ti kompleksi. Teško je izgubiti i stalno ponavljati te frustracije godinama kasnije”, kaže Plenković.

Zbog Milanovićevih propusta svjedočimo silovanju procedure

Ocjenjujući kako bi Milanović sada htio da su predsjedničke ovlasti veće nego jesu, Plenković je podsjetio da je Milanović, dok je bio premijer, dovodio u pitanje treba li nam funkcija predsjednika Republike. “Sada neka živi u ovlastima koje ima sukladno Ustavu”, rekao je.

Zbog Milanovićevih propusta svjedočimo “silovanju procedure” kod izbora čelne osobe Vrhovnog suda. “Nije Zakon o sudovima izmišljen da bi suzio ovlasti predsjednika nego da bi proces predlaganja predsjednika Vrhovnog suda učinio transparentnim i informativnim za javnost i građane”, istaknuo je.

Zbog Milanovića je nastao “nepotreban cirkus garniran političkim retoričkim divljaštvom i nekulturom”. To nije razina kulture i komunikacije dostojne predsjednika Republike, smatra Plenković.

Kaže da se Milanović sada predstavlja isključivo kao predsjednik lijeve oporbe, a nastoji se svidjeti i krajnjoj desnici s retorikom koja ide protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca.

Što se tiče potvrđivanja hrvatskih veleposlanika, šte treba supotpisati i Milanović, Plenković tvrdi da je Milanović “s gnušanjem odbio predloženu listu i tražio podjelu 50:50”.

“On sve blokira time što uvjetuje podjelu 50:50. Podjele 50:50 nema, nije postojalo nikada i neće postojati ni sada”, poručio je Plenković.

Na pitanje o odvojenom polaganju vijenaca na Plitvicama, ustvrdio je kako kako nije ni bilo predviđeno bilo kakvo zajedničko polaganje niti je Ured Vlade netko to pitao, jer je MUP bio organizator.

Niti jedan pacijent neće ostati bez lijekova

Vezano uz dugove veledrogerijama, premijer smatra da će se naći rješenje. “Svaki put dolazimo u istu situaciju, pa se onda kreira veliki pritisak kada veledrogerije angažiraju PR agencije”, kazao je.

Podsjetio je kako je Vlada prije tri mjeseca preraspodjelom proračuna za to dala 1,35 milijardi kuna i još oko 300 milijuna kuna za ljekarne dodavši da ne zna ni za jedan slučaj da je u bolnicama nedostajalo lijekova ili bilo čega.

“Bit će lijekova, dostavljat će ih veledrogerije i niti jedan pacijent u Hrvatskoj neće ostati bez lijekova”, poručio je kazavši kako veledrogerije mogu izdržati kašnjenje u plaćanju dugova jer su snažne i imaju velike zarade.

Napominjući kako traje reforma zdravstva, Plenković je rekao da na razini Vlade nisu raspravljali o mogućnosti povećanja doprinosa za zdravstvo.

Upitan za najavu zagrebačkog Stožera da će Zagrepčani morati nositi maske i na otvorenom, podsjetio je da ublažavanje mjera mora ići u korak s osobnom odgovornošću. Bez osobne odgovornosti teško je epidemiološkim mjerama sprječavati zarazu, a nošenje maski je korisno, kaže Plenković.

(Hina)