Hrvatski premijer Andrej Plenković umanjivao je u ponedjeljak mogućnost da Austrija blokira ulazak Hrvatske u šengenski prostor, rekavši da vlada u Beču samo odgovara na zabrinutost Austrijanaca zbog ilegalnih migracija.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner više se puta proteklih dana usprotivio proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po povećanom broju tražitelja azila u Austriji.

“Razlog zbog kojeg je Austrija zabrinuta nije Hrvatska, nego povećani broj tražitelja azila u Austriji. Oni na taj način skreću pozornost na nešto što je njima jedna od tri ključne teme u anketama – ilegalne migracije, cijena energenata i inflacija”, rekao je Plenković novinarima.

“Idući izbori u Austriji su 2024., ali te teme svakako nalažu vladi da se o njima očituje”, dodao je.

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u šengensku zonu koji se očekuje početkom 2023. Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu.

Plenković je istaknuo da razumije zabrinutost Beča, ali da očekuje potporu i razumijevanje za ono što je Hrvatska učinila ispunjavajući kriterije za članstvo. “Siguran sam da ćemo na kraju biti uspješni”, dodao je premijer koji se u srijedu sastaje s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom.

Premijer je također izjavio da nije vidio snimku na kojoj mađarski premijer Viktor Orban u vrijeme održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva nosi šal “Velike Mađarske”.

“Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima…Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija”, rekao je Plenković.